SHAVUOT ELI HELLUNTAIJUHLA

Shalom,

JHVH valitsi Aviv-kuun (Nisan) vuoden ensimmäiseksi kuukaudeksi, koska tuona kuukautena israelilaiset pääsivät vapauteen Egyptin orjuudesta. Heprealaisessa kalenterissa tänä vuonna 2018 Aviv 1. alkoi 17. maaliskuuta. Tuolloin kuun ohut sirppi ei vielä näkynyt taivaalla, kuu oli ”pimeä”. Vasta 19.3. se oli paljain silmin havaittavissa (4%). Käytössä on erilaisia kalentereita riippuen, mistä kuun vaiheesta katsotaan kuukauden alkavan. Israelissa on käytössä Hillelin laatima heprealainen kalenteri, joka on edeltä valmiiksi laskettu ja peräisin diasporan ajalta. Israelissa monet ovat alkaneet seurata kuitenkin tarkasti kuuta kuukauden alkamisajan selvittämiseksi. Nykytiede pystyy uudenkuun ajan myös osoittamaan.

2 Moos 12:1-2 ”Ja JHVH puhui Moosekselle ja Aaronille Egyptin maassa sanoen:”Tämä kuukausi olkoon teillä kuukausista ensimmäinen; siitä alottakaa vuoden kuukaudet.

Avivin aikana kevät puhkeaa esiin, sadeaika on ohi ja hedelmäpuut, niityt ja pellot alkavat kukkia.

Heprean sana keväälle on ”aviv”. Sanan aviv ( אביב ) voi jakaa kahteen osaan; av אב (isä) ja iv יב kirjainten yhteenlaskettu numeroarvo on 12 (jud 10 + bet 2) https://en.wikipedia.org/wiki/Gematria.
Näin Aviv (kevät) nähdään 12 kuukauden ”isänä”(Joe Bobker, Torah with a Twist of Humor, p. 231)
Pesach on myös kuin symbolisesti 12 Israelin heimon ”isä”. Näin siis koko heprealaisella kalenterilla on hengellinen yhteys 12 heimoon näiden ollessa 7 kuukauden aikana ”kenraaliharjoituksissa” eri juhlissa kunnes Messias täyttäisi ne kunkin vuorollaan alkaen 1. kuun Pesachista (täysikuu) ja päätyen 7. kuun Sukkotiin/lehtimajanjuhlaan (täyskikuu).

Kalentereita

Omerin laskennan aikana käytettyjä astioita (Temppeli-instituutti)
http://www.templeinstitute.org/vessels_gallery_6b.htm

Vietimme juuri Pesachia ja on aloitettu Omerin lasku (Sefirat HaOmer) Heprealaisessa kalenterissa 1.4. sunnuntaina; viikon ensimmäisenä päivänä, joka samalla on Jom HaBikurim; uutislyhteen päivä. Omeria lasketaan aina Shavuotiin (helluntai) asti.

Omerin laskeminen alkaa uutislyhteen heilutuspäivänä, joka on viikon 1. päivä, jolloin tapahtui Jeshuan ylösnousemus ja päättyy 50. päivään, Shavuotiin, viikkojuhlaan. Shavuot on myös aina viikon 1. päivänä. 

7 JHVH:n juhlaa

Aviv/Nisan on Herran kalenterissa vuoden ensimmäinen kuukausi. Seitsemän (pyhä luku) ensimmäisen kuukauden aikana ovat kaikki JHVH:n seitsemän juhlaa (hepr. moadim):
Pesach, jolloin alkaa seitsemän päivää kestävä Hag HaMatzot (happamattoman leivän juhla). Tuon viikon ajalle osuvana sunnuntaina (”jom rishon”, 1. päivä) on Jom HaBikurim (uutislyhteen heilutuspäivä) ja neljäs juhla on Shavuot, ”viikkojuhla” (helluntai).
Syksyllä seitsemännessä Tishri-kuussa ovat kolme viimeistä juhlaa: Jom Truach (pasuunansoiton juhla), Jom HaKippurim (suuri sovituspäivä) ja Sukkot (lehtimajanjuhla).

Tämän seitsemän kuukauden aikana tapahtuvassa juhlakierrossa on esillä JHVH:n pelastussuunnitelma. Moed on juhlasta käyetty sana raamatussa ja tarkoittaa tapaamisaikaa, jolloin Herra kohtaa kansansa. Hän kutsui muinoin kolme kertaa vuodessa Israelin kansansa Jerusalemiin kohtaamis- ja juhlapaikalle. Hän on kutsujen lähettäjä ja isäntä ja kutsuu meitä juhliinsa edelleen. Ottakaamme juhlakutsu vastaan, missä päin maailmaa olemmekin ja valmiina oikeaan aikaan; kuulkaamme, mitä maailmankaikkeuden Luoja ja Kuningas haluaa meille puhua ja näyttää. Herran kalenteri ei muutu. Pimeyden voimat, jotka ovat käyttäneet välikappaleinaan hallitsijoita ja myös roomalaiskatolista kirkkoa, haluavat vaihtaa juhlapäivät, tuoda sekoituksen, että pelastussuunnitelma hämärtyisi ja ihmiset askartelisivat väärien asioiden parissa.

Jom HaBikurim (uutislyhteen heilutuspäivä / ensisadon päivä) on aina viikon ensimmäisenä päivänä (alkaa lauantai-iltana ja kestää sunnuntai-iltaan), happamattoman leivän juhlan aikana.

Paitsi kuiva-ainemittaa (2. Moos 16:36 kertoo, että omer on 1/10 eefa-mitasta = 3,6 l), omer tarkoittaa myös puhetta tai puhuttua sanaa.

Omerin laskeminen alkaa siitä, kun omer-mitta uutisohria tuodaan Temppeliin ja päättyy, kun kaksi vehnäleipää tuodaan uutislahjana Temppeliin 50 päivää myöhemmin. Näiden 49 päivän aikana me laskemme päivätsiihen asti, kun Elohimin Omer (puhuttu sana) tulee kirjoitetuksi Tooraksi Siinain vuorella 50. päivänä. Uuden liiton astuttua voimaan saman laskemisen loputtua Pyhä Henki kirjoitti Tooran, ei kivitauluihin, vaan valvoviin sydämiin. Sama tapahtuu edelleen uudestisyntymisessä Jumalan lapseksi; Toora kirjoitetaan sydämiin.

Muinoin Israelissa Temppelin aikoina leikattiin pellolta ohrasadon ensimmäinen lyhde ja ylipappi heilutti omer-mitallisen jyviä JHVH:n edessä ja siitä juhla on saanut nimensä; uutislyhteenpäiväBikkur tarkoittaa ensihedelmää, hedelmien tai viljan ensisatoa. Tuona päivänä heilutettiin koko vuoden sadon ensisadon ensihedelmä.

 
https://www.templeinstitute.org/the_omer_offering.htm

Jom HaBikurim on päivä, jolloin heilutuslyhde ohrasadon ensihedelmästä tuotiin Temppeliin ja siitä alkoi 49 päivää kestävä omerin lasku (Sefirat HaOmer), joka johti Shavuotiin 50. päivänä.

Omerin laskeminen tarkoittaa, että ääneen lasketaan jokainen niistä 49 päivästä, jotka ovat uutislyhteen heilutusjuhlan ja viikkojuhlan (helluntai) eli Shavuotin välissä (7×7 päivää = 49 päivää, hepr. Shavuot tark. ’viikot’).

Baruch ata Adonai Eloheinu Melech ha’olam, asher kidshanu bemitsvotav al sfirat ha’omer. 

Siunattu olet sinä, JHVH, Jumalamme, maailmankaikkeuden Kuningas, joka olet pyhittänyt meidät käskyilläsi ja käskenyt laskemaan omeria.

(Tämän siunauksen jälkeen sanotaan):

”Tämä on ___:s  päivä ja omerin laskenta on kestänyt ___ viikkoa ja ___ päivää.”

  1. päivän lopussa lasku on ohi. Seuraava päivä, 50. päiväomerin laskussa, on Shavuot. Englanniksi helluntai on Pentecost, joka tulee kreikankielisestä sanasta pentekoste eli 50.

Uutislyhteen juhla ja helluntai ovat omerin laskulla nivottu yhteen.

Kerran tuo aikamäärä johti Egyptin Exoduksesta Shavuotiin, Siinain vuoren juurelle, jossa Elämän Sanat kirjoitettiin tulella ja JHVH:n sormella kivitauluihinVapautus orjuudesta ei ollut täydellinen ennenkuin Israelin kansa sai Tooran.
Jeshuan ylösnousemisen jälkeen opetuslapset ja monet heidän kanssaan laskivat omeria ja saapuivat 50. päivään, Shavuotiin, helluntaihin. Pyhyyden Henki tuli tulisina kielinä Yläsalissa olleiden ylle ja Elämän Sanat (Toora) kirjoitettiin ihmissydämiin.

Kun laskemme omeria; tehkäämme se rukoillen. Tutkikaamme sydäntämme ja elämäämme tänä uutislyhteen päivän ja helluntain välisenä aikana. Tämä omerin lasku on kuin pieni riemuvuosikierto: lasketaan 7×7 päivää (49) ja saavutaan 50. päivään, joka on Shavuot (helluntai). Luku 50 on vapautuksen luku. Koko omerin laskenta on jotenkin kuin verhottua; polku, joka johtaa jonnekin, saavutaan perille.

On kaksi kertaa, kun ensisato JHVH:n juhlassa uhrataan: ohra uutislyhteen päivänä ja kaksi vehnäleipää helluntaina. Onko helluntai jo kokonaan täyttynyt? Ensilyhde ohrasta on heilutettu, entä vehnäsadon uutiset? Vai onko seuraava kohtaamisaika syksyn juhlissa?

Kyse on molemmilla kerroilla liitosta: Siinain liitosta JHVH:n ja Israelin kansan välillä ja Uudesta liitosta Israelin ja Juudan heimojen kanssa, johon kaikki kansat saavat liittyä. Morsiusseurakuntaan alkoi kutsu; ”…menkää, opettakaa kaikki kansat..” Samalla alkoi morsiamelle Yljän paluun odotus. Tradition mukaan myös Nooan liitto tapahtui helluntaina ja Enok syntyi ja temmattiin helluntaina.

Kuningas David, jonka sanotaan myös syntyneen ja kuolleen helluntaina, kirjoitti Tooralle ’rakkauskirjeen’ raamatun pisimmässä Psalmissa.

Sinun todistuksesi ovat minun iloni, ne ovat minun neuvonantajani.

Psalmi 119:24

Shavuot / helluntai

  1. Moos 16: 9-10
    Laske seitsemän viikkoa; siitä alkaen, kun sirppi ensi kerran olkeen pannaan,laske seitsemän viikkoa ja vietä viikkojuhlaJHVH:n, sinun Jumalasi, kunniaksi kätesi vapaaehtoisin lahjoin, joita sinä annat sen mukaan, kuin JHVH, sinun Jumalasi, on sinulle siunausta antanut.

3. Moos. 23:15
Sitten laskekaa sapatin jälkeisestä päivästä, siitä päivästä, jona toitte heilutuslyhteenseitsemän täyttä viikkoa,..

3. Moos 23:10 -17
Puhu israelilaisille ja sano heille: Kun te tulette siihen maahan, jonka minä teille annan, ja leikkaatte sen viljaa, niin viekää papille viljastanne uutislyhde. Ja hän toimittakoon sen lyhteen heilutuksen JHVH:n edessä (ensihedelmän juhla: Jeshuan ylösnousemus), että hänen mielisuosionsa tulisi teidän osaksenne; sapatin jälkeisenä päivänä (1. päivä) pappi toimittakoon sen heilutuksen.

Ja sinä päivänä, jona teidän lyhteenne heilutus toimitetaan, uhratkaa virheetön, vuoden vanha karitsa polttouhriksi JHVH:lle, ja siihen kuuluvaksi ruokauhriksi kaksi kymmenennestä lestyjä jauhojaöljyyn sekoitettuna, uhriksi, suloiseksi tuoksuksi JHVH:lle, sekä siihen kuuluvaksi juomauhriksi neljännes hiin-mittaa viiniä.


kourallinen ohraa

Älkääkä syökö uutisleipää, paahdettuja jyviä tai tuleentumatonta viljaa ennen sitä päivää, jona tuotte Jumalallenne uhrilahjan. Se olkoon teille ikuinen säädös sukupolvesta sukupolveen, missä asuttekin.

Sitten laskekaa sapatin jälkeisestä päivästä,(1. päivä) siitä päivästä, jona toitte heilutuslyhteen, seitsemän täyttä viikkoa,
laskekaa viisikymmentä päivää seitsemännen sapatin jälkeiseen päivään asti (Shavuotiin – helluntaihin, joka on viikon 1. päivä); sitten tuokaa JHVH:lle uusi ruokauhri.Sieltä, missä asutte, tuokaa heilutusleiväksi kaksi kakkua, jotka on leivottava happamena kahdesta kymmenenneksestä lestyjä jauhoja, JHVH:lle uutislahjaksi.

Omeria laskiessa olemme tärkeässä ajanjaksossa, jolla on merkitys JHVH:n suunnitelmassa.
Kyseessä on Jumalan hengellinen sadonkorjuu, jota Israelin kansa esikuvallisesti on toteuttanut lyhteiden heilutuksineen ja joka osittain on jo toteutunut Jom HaBikurim -päivässä Jeshuan ylösnousemuksessa, jolloin myös vanhan liiton pyhiä nousi ylös. Mutta sana sanoo ”kukin vuorollaan” – sadonkorjuu jatkuu. 

On kolme sadonkorjuun juhlapäivää: 
– Jom HaBikurim (ohra)
– Shavuot (vehnä)
– Sukkot (rypälesato)

Jos me olemme Jumalan viljelysmaa (esim. elo on kypsynyt, vainiot ovat vaalenneet leikattaviksi…), mihin sadonkorjuuseen me kuulumme? Onko morsian vehnän ensihedelmää? Ovatko nuo kaksi Shavuotin vehnäkakkua Efraim ja Juuda? On paljon avoinna olevia kysymyksiä. Rypäleet poljetaan; tämä on jo vihan ajan loppua. Mutta sana osoittaisi, että koko sato korjataan näiden seitsemän sadonkorjuukuukauden aikana.

Joh 4:35

”Ettekö sano: ’Vielä on neljä kuukautta, niin elonleikkuu joutuu’? Katso, minä sanon teille: nostakaa silmänne ja katselkaa vainioita, kuinka ne ovat valjenneet leikattaviksi.”

Kyseessä on helluntain aika. Elonkorjuujuhla, kun koko sato on valmis, on syksyllä lehtimajanjuhlan aikaan.

Temppeli

Juutalaisilla on jo kaikki valmiina Kolmannen Temppelin rakentamista varten. Tarvitaan enää lupa rakentaa oikealle paikalleen. Lähi-idässä todennäköisesti on ensin sota, sitten tuodaan rauhansopimus hyväksyttäväksi osapuolille ja lupa Temppelin rakentamiseen voi hyvinkin olla se houkutin, joka saa Israelin allekirjoittamaan sopimuksen. 

Olemme jo pitkällä tapahtumissa, kun katsomme kaikkiin Uuden Maailmanjärjestyksen osa-alueisiin. Vapaamuurarienkin tavoitteena on rakentaa Kolmas Temppeli ja näissä valmisteluissa he ovat jo pitkällä. Israelin johdossa on myös vapaamuurareita ja jos on 33. asteen muurari, ei palvo Raamatun Jumalaa, vaan Luciferia, jonka päämäärä on tulla palvotuksi jumalana temppelissä Jerusalemissa. Vapaamuurarit ovat tässä vihollisen hankkeessa mukana. Temppeliasiassa rinnakkain kulkevat siis juutalaisten aito halu palvella elävää Jumalaa, JHVH:a ja rakentaa Hänelle huone ja käärmeen kavalat petokset ja suunnitelmat, joita toteuttamassa ovat maiden johdossa olevat vapaamuurarit. Putin sanoi taannoin, että Lähi-idässä on pohjimmiltaan kysymys Temppelivuoresta. Mitä vapaamuurarit itse sanovat temppelistä:

”Kaikista päämääristä, jotka muodostavat vapaamuurarien tiedesymboliikan, kaikkein tärkein, rakkain ja ylivoimaisesti merkittävin vapaamuurarille on Jerusalemin Temppeli. Temppelin hengellistäminen on ensimmäinen, näkyvin ja kokonaisvaltaisin, kaikista vapaamuurariuden symboleista…Riisu vapaamuurarius sen riippuvuudesta Temppeliin; jätä pois sen rituaaleista kaikki viittaukset tuohon pyhään rakennukseen ja legendoihin ja perinteisiin, jotka ovat siihen kytköksissä, ja järjestelmä itsessään rapistuisi ja kuolisi heti. ..”   Hehän ovat kehittäneet kuvitellusta perustajastaan, Salomonin temppelin ”pääarkkitehdista” Hiram Abibista lähtien koko järjestelmänsä, joka on etenemistä aste asteelta temppelissä kohti ”kaikkein pyhintä”.
(”Encyclopaedia of Freemasonry”, by Albert Mackey, 33. asteen vapaamuurari)

Tämä tarkoittaa, että kulisseissa on jo pitkään valmisteltu tulevan Antimessiaan maailmanherruutta. Hän näyttää

aluksi Israelin ystävältä, koska on mukana ”vahvistamassa lujaa sopimusta” ja mahdollistaa Temppelin rakentamisen, mutta tämä on

vain hänen omia  tarkoitusperiään varten. Tässä  vaiheessa Israel on siis turvassa, jos arabimaat hyökkäävät. Lännen vapaamuurarijohto ei halua 

Israelin tuhoa nyt, koska Temppeli on saatava paikalleen. Se haluaa oman messiaansa palvottavaksi sinne. Tässä tulee toteutumaan:

Danielin kirjan 9: 27

”Ja hän tekee liiton raskaaksi monille yhden vuosiviikon ajaksi, ja puoleksi vuosiviikoksi hän lakkauttaa teurasuhrin

ja ruokauhrin; ja hävittäjä tulee kauhistuksen siivillä. Tämä loppuu vasta, kun säädetty tuomio vuodatetaan

hävittäjän ylitse.”

2.Tess.2:1-12

Mutta mitä tulee meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen tulemukseen ja kokoontumiseemme Hänen luokseen,….Ensin näet tapahtuu luopumus ja ilmestyy laittomuuden ihminen, kadotuksen lapsi.... tuo vastustaja, joka korottaa itsensä yli kaiken, mitä Jumalaksi tai palvottavaksi kutsutaan, niin että hän asettuu Jumalan Temppeliin ja julistaa olevansa Jumala…..

Matt. 24:15

Kun te siis näette hävityksen kauhistuksen, josta on puhuttu  profeetta Danielin kautta, seisovan pyhässä paikassa (Temppelissä) – joka tämän lukee se tarkatkoon.

Mark. 13:14
Mutta kun näette hävityksen kauhistuksen seisovan siellä missä ei pitäisi – joka tämän lukee se tarkatkoon. 

Danielin kirjassa kuvattavia uhritoimituksia eivät juutalaiset toimittaisi muualla kuin Temppelissä, siksi Temppeli todella tullaan rakentamaan. Aika on lähellä.

Omerin laskuajan muisto- ja juhlapäiviä v. 2018:

Holokaustin muistopäivä / Jom HaShoa – to 12.4.

Kaatuneiden muistopäivä /  Jom HaZikaron – ke 18.4. 

Israelin itsenäisyyspäivä 70v./ Jom HaAtzma’ut –  to 19.4.

Israelin ensimmäinen pääministeri David Ben-Gurion luki Israelin itsenäisyysjulistuksen Tel Avivissa Ijar 5, joka tuolloin osui päivälle 14. toukokuuta 1948. Israel viettää 70v. juhlavuotta!

Helatorstai / Alija Ha Maschiah – to 10.5. 

Jeshuan ristiinnaulitsemisen jälkeen Hän saarnasi vankeudessa oleville hengille (1. Piet. 3:19), nousi kuolleista, ilmestyi ylösnousemusruumiissaan muille, opetti Kuningaskunnan asioita opetuslapsilleen ja nousi ylös taivaaseen 40. omerin laskun päivänä. Alija-sanaa käytetään Jeshuan taivaaseenastumisesta.

Sana nousulle on ”alija” (sama sanajuuri kuin ”nousta”: la’alot, ma’alot), joka on tuttu sana Israelin kansan takaisinpaluusta karkoituksesta (pohjoisvaltio Israel) ja hajoituksesta (Juuda) omaan isiensä maahan. Tästä paluusta Jumala puhuu 64 kertaa sanassaan; voiko paluu enää varmempi olla. Psalmeissa 120-134 ”nousujen laulu” ”Shir Lama’alot” (matkalaulu). Näitä Psalmeja laulettiin kuljettaessa juhlille ”ylös Jerusalemiin” ja myös Temppelin askelmia noustessa. Jesaja 2:3   – Monet kansat lähtevät liikkeelle sanoen: ”Tulkaa, nouskaamme JHVH:n vuorelle, Jaakobin Jumalan temppeliin, että hän opettaisi meille teitänsä ja me vaeltaisimme hänen polkujansa; sillä Siionista lähtee laki, Jerusalemista JHVH:n sana”. Jeshuan nousemisessa taivaalliseen Jerusalemiin on sama sana ”Alija Ha Maschiach”. Kerran Hän palaa takaisin maanpäälliseen Jerusalemiin ja perustaa 1000-vuotisen Kuningaskuntansa. 

Jerusalem-päivä Jom Jerushalaim – su 13.5.

Jerusalemin vanhakaupunki vapautettiin Kuuden päivän sodan aikana v. 1967 (Omerin laskun 43. päivä) ja kaupungista tuli jakamaton Israelin pääkaupunki. Vuosi sitten oli Jerusalemin yhdistymisestä 50v. 

Helluntai / Shavuot – su 20.5. (Kuun ensisirpistä laskettuna uutislyhteen heilutus ja omerin laskennan alku siirtyivät viikolla, joten raamatullista kalenteria seuraten helluntaikin olisi viikkoa myöhemmin su 27.5.)

Yläsaliin kokoontuneet opetuslapset myös laskivat omeria ollen yhteisessä rukouksessa, miettien Jeshuan heille puhumia sanoja.

…vaan, kun Pyhä Henki tulee teihin, te saatte voiman, ja te tulette olemaan minun todistajani sekä Jerusalemissa että koko Juudeassa ja Samariassa ja aina maan ääriin saakka.

Apt 1:8

He odottivat ja olivat rukouksessa ja silloin väkevä tuulispää täytti huoneen!

Ja kun helluntaipäivä oli tullut, olivat he kaikki yhdessä koolla. Ja tuli yhtäkkiä humaus taivaasta, niinkuin olisi käynyt väkevä tuulispää, ja täytti koko huoneen, jossa he istuivat. Ja he näkivät ikäänkuin tulisia kieliä, jotka jakaantuivat ja asettuivat heidän itsekunkin päälle. Ja he tulivat kaikki Pyhällä Hengellä täytetyiksi ja alkoivat puhua muilla kielillä, sen mukaan mitä Henki heille puhuttavaksi antoi.

Apt 2:1-4

Ja kun Hän oli yhdessä heidän kanssansa, käski Hän heitä ja sanoi: ”Älkää lähtekö Jerusalemista, vaan odottakaa Isältä sen lupauksen täyttymistä, jonka te olette minulta kuulleet. Sillä Johannes kastoi vedellä, mutta teidät kastetaan Pyhällä Hengellä, ei kauan näitten päivien jälkeen.”

Apt 1:4-5

Pyhyyden Henki antoi lahjan puhua kielillä helluntaina. Monia vuosisatoja kielilläpuhuminen oli hyvin harvinaista, samoin hepreankieli puhuttuna kielenä hävisi juutalaisilta, mutta noin 110-120 v. sitten molemmat elpyivät. 

Psalmi 67

Viimeisenä omerin laskun päivänä usein luetaan Psalmia 67, koska siinä on 7 jaetta ja 49 sanaa (hepr.),joita vastaavat omer-jakson 7 viikkoa ja 49 päivää.

Psalmi muistuttaa Jumalan sanan tärkeydestä ja siinä puhutaan myös kansakunnista. Ei siis ihme, että psalmia profeetallisesti luetaan juuri vehnän ensisadon juhlassa, Shavuotina.

Psalmi 67 kuvastaa hyvin helluntaita, jolloin Ruach HaKodesh, Pyhyyden Henki, tuli uskovien päälle ja sana pelastuksesta Jeshuassa levisi kaikille kansoille.
1. Jumala olkoon meille armollinen ja siunatkoon meitä. hän valaiskoon kasvonsa meille, – Sela –
2. että maan päällä tunnettaisiin sinun tiesi, kaikissa kansoissa sinun valmistamasi pelastus.
3. Sinua, Jumala, kansat kiittäkööt, sinua kaikki kansat kiittäkööt.
4. Iloitkoot ja huutakoot riemusta kansakunnat, sillä sinä tuomitset kansat oikein ja johdat kansakuntia maan päällä. Sela.
5. Kiittäkööt kansat sinua, Jumala, kiittäkööt sinua kaikki kansat.
6. Maa on satonsa antanut. Siunatkoon meitä Jumala, meidän Jumalamme.

7. Siunatkoon meitä Jumala, ja peljätkööt häntä kaikki maan ääret.

Monet Israelissa ajattelevat, että pääsiäinen ei todella ole ohi ennenkuin omer-lasku on loppu ja tultu helluntaihin, jolloin Toora annettiin.

Jotkut taas uskovat, että 49 päivää vastaavat Israelin heimojen heprealaisten nimien kirjainten lukumäärää, joka on 49.

Sekä Tooran että Pyhän Hengen  saaminen tapahtuivat 50. päivänä. Luku 50 edustaa täydellistä ennalleenasettamista, vapautta ja on riemuvuoden luku. Kun saamme ottaa vastaan samana päivänä Sanan (Toora, elämänohjeet) ja Hengen (Ruach), se tuo meille sekä vapauden että täydellisen ennalleenasettamisen! Tätä on Shavuot-juhla, helluntai.

Ps 90:12 sanoin:  Opeta meitä laskemaan päivämme oikein, että me saisimme viisaan sydämen. Messiaan, Kuninkaamme paluu lähenee. Tehkäämme valmisteluja Pyhän Hengen johdossa.  Siunattua omerin laskun aikaa! 

Sirkku

Vastaa

Your email address will not be published.