ROMANIKANSA ON EFRAIM

SHALOM!
Alla Svensk talande vänner ! Alle Dansk talende venner ! All English speaking friends !
Suomalaiset ja Kaaleet ! Israels and Jews ! Shalom Rakkaat Pyhät !

Kirjoitin uudeksi koko kirjoituksen, koska tietoa on tullut enempi ja ymmärrys lisääntynyt. Olen ollut tässä ajan ”hiljaisuudessa” ja tuon Israelin-Efraimin heimon juuria ja samalla tuon esille Romanikansan ja heidän yhteys Israelin kansaan ja Juutalaisiin.

Joukossamme on eri tasoisia uskovia, toiset syövät vahvempaa ruokaa, toiset ovat uskon askeleissa kasvamassa. Jokainen saa ymmärrystä sen mukaan, mitä Adonai Jahshua (Herramme Jeshua) antaa.
Haluan myös muistuttaa, että mun ystävä piirissä kaikki ei ole uskovia, mutta haluavat olla minun kavereita. Sieltä voi tulla semmoista tekstiä, joka ei hengellistä. Pyydän olkaa ymmärtäväisiä näissä asioissa. Kiitos!

Tämän tarkoitus on herätellä Efraimilaiset-Israelilaiset-Juutalaiset-Romaanit-Suomalaiset ja muut omaan luokkaansa olevat ryhmät, kuten Tattaret, joka ei sama kuin tataari,(He kutsuvat itseään Resande folk eli kulkija kansaa tai mustalaiseksi, vaikka ovat vaaleita ja osaavat romani kieltä) sekä Belgian Vallonet, joka myös on joka puolella eurooppaa.

Meidän pitää olla selvillä, että israelilaisia löytyy muualtakin päin maailmaa ja eikä vain Suomesta. Myös Ruotsissa on ryhmä ”ruotsalaisia”, jotka kutsuvat itseään ”Efraimilaisiksi” ja on oma niin sanottu ”synagoga”, likellä Tukholmaa, Messiaanisia uskovia.

On ollut kirjoitus jossain blogissa, joka sanonut meidän olevan Eelamilaisia. Mutta tämä ei osu meihin, koska se on olemassa oleva maa-alue Elam-Iranissa ja he ovat täysin erillaista kansaa kuin me. Meillä ei ole mitään yhteen kuuluvaisuutta heidän kanssa. Toiseksi, me kyllä tulemme Intiasta, mutta emme ole Intialaisia, he niinikään ovat erillaisia, kulttuuriltaan ja tavoiltaan. Ja sainkin tässä selville erään ihmeellisen asian. Nimittäin Bene(Bnei) Manasse, Josefin toinen poika (Manasselaisia on löytynyt Intiasta ja heitä parhaillaan viedään Israeliin) ja Bene Efraim sekä Bene Israel ja ovat Intiasta eli se tarkoittaa, että molemmat Josefin poikien jälkeläiset olivat samalla alueella ja heitä kutsuttiin Mizrahi-juutalais/israel ja heidät lasketaan Sefardi-juutalaisiin/israelilaisiin.
Sefardi juutalaiset asuvat/ovat Espanjan tienoilla oleva ryhmä ja kummallista kylläkin ”Kaale ryhmä”, on Espanjan, Andalucian, Englannin, Irlannin, osa Ranskan ja tähän kuuluu myös Suomen romanit.
Eräs suomalainen kaveri antoi mulle vihjeen tuosta Espanjan, Sefardim juutalaisista ja silloin ymmärsin, että siinä on eräs vastaus.

Voinen lisätä tähän, että englannissa asuva Terrence Deyer oli joskus 2000 luvulla saanut Adonailta tiedon, kun hän kysyi, ketkä ovat efraimilaiset, niin vastaus oli ollut ”mustalaiset”, samoin venäjältä oleva juutalainen Rabbi oli saanut tiedon mustalaisista sekä Israelissa oleva rabbi oli myös saanut tiedon romanikansasta. En tiennyt Pekka Sartolan kirjoittamasta kirjasta:Tuon heidät takaisin? Hän viittaa kirjassaan ja kysyy ”Ovatko Romanit Efraimin sukukuntaa? Kyösti Roth on myös kirjoittanut romani kansan historiasta.
Eräs tutkija Israelissa sekä usealta olen kuullut että, Isaskarilaisia olisi Suomessa ja Sveitsissä.

Olen lyhentänyt tätä kirjoitusta hyvin paljon ja ottanut ”tärkeimmät” asiat esille. Tulkinta ei aivan täydellinen.
Kirjoittaja on Avraham Sàndor, joka on juutalais-mustalainen, Ungarista. (Minä) Hänen väitöskirjoituksensa on vastaan erään englantilaisen professorin kirjoittama mustalaisista ja heidän kuuluminen Intialaiseen kansaan. Että jopa osa mustalaisista on hyväksynyt heidän kertomuksensa mustalaisista kuuluminen intialaiseen kansankuntaan ja tehneet lipunkin, jonka alku on intialainen kärrynpyörä kuvioineen ja selittävät muka, että kärrynpyörä on kuin muistuksena kulkijakansasta vaunuilla, joka erään kerran matkusti kotimaastaan Intiasta. Minä henkilökohtaisesti en ole koskaan hyväksynyt sitä lippua, enkä intialaisuutta ja olen puhunut muutamien intialaisten kanssa ja he pitävät meitä toisen KANSAN kansalaisena.

(Avraham)
Monia myyttejä on laadittu romanikansan alkuperästä, jotka ovat salaperäisiä ihmisiä jokaisessa Länsi maissa, joita kutsutaan eri nimillä, jotka tunnetaan yleensä mustalaiset, Gitanos, Cigány jne, jonka etnisyys on Romani-Romni-Rom useimmille ryhmille ja toinen ryhmä on Sintit ja sekä Kalderas ryhmä.

Itse asiassa, romanit tulivat Eurooppaan pitkän matkan jälkeen, joka alkoi Intiasta on tosiasia, joka kylläkään ei tarkoita, että he tulivat alkuperäisestä kotimaasta.
Jos meidän on otettava vakavasti kaikki hypoteesit, että vain kieli pitää määrittää ihmisten alkuperää, meidän on oletettava, että lähes kaikki Pohjois-afrikkalaiset tulivat Arabiasta, että Ashkenazim juutalaiset ovat Saksan heimoa, että Sefardim juutalaiset espanjalaiseen heimoon. Jne. Mustat amerikan ihmiset eivät edes tiedä, mitä kieltä heidän esi-isänsä puhuivat ja näin ollen niiden on oltava Englantilaisia. Ehdottomasti kieli ei yksin riitä perustamaan etnistä taustaa.

Monet ovat tehneet tutkimusta ja yrittäneet todistaa mustalaisia intialaista alkuperää, ja ne kaikki ovat epäonnistuneet yksi toisensa jälkeen ilman vakuuttavaa todisteita. Kaikki nämä ovat tyhjiä tuloksia, jonka luonnollinen tutkimus tehdään seurauksen mukaan väärillä kuvioilla: he jättävät pois ydinasian romanien kulttuurin.
Miksi ei ole mitään yksittäisiä ihmisiä Intiassa liittyen Romaneihin? Miksi kaikki Romaanit muuttivat, jättämättä jälkeäkään itsestään tai joitakin sukulaisia? On vain yksi mahdollinen vastaus: He eivät ole intialaisia, niiden alkuperä ei ole siinä maassa ja heidän kulttuurinsa oli täysin ristiriidassa Intialaisten kanssa.

On asiakirjoja, jotka koskevat romaneja paljon aikaisemmin kuin 15,16 luvulla, 12 vuosisadalla jo merkintöjä, jossa heitä myös kutsuttiin ”egyptiläiseksi”. Länsi-Euroopassa, esimerkiksi heitä nimettiin ensimmäisenä romanien ryhmänä ”Bohemian” vanha nimi Bohemia Tšekki ja unkarilaiset – nämä nimet ovat hyvin yleisiä vielä tänään.

Heitä ei ole koskaan kutsuttu ”intialaiseksi” Euroopassa. Ennen Bysantin alueella, romanit asuivat pitkään muslimimaissa, ja se tunnetaan myös että kuka omaksuu islaminuskon, on vaikeampi kääntyä kristinuskoon. Kuitenkin romanit, kun he saapuivat Bysantin alueelle, he olivat ”kristittyjä”.

Tämä herättää mielenkiintoisen kysymyksen: Kuinka romaanit tiesivät Raamatun muslimi alueella? Tässä on jotain, josta voi perustella, koska romanit eivät tunteneet kirjoituksia, jos ei kuulo puheitten kautta! Intiassa, Persiassa ja arabian maat, jossa he matkustivat ennen Eurooppaan tuloa, he eivät ole koskaan kuulleet mitään kommentteja Raamatusta ja todennäköisesti ei edes Bysantin tai muualla Euroopassa. On epätodennäköistä, että romanit olisivat tunteneet Raamattua, jos ei sitten Raamatun tarinat olisi syvästi kaiverrettu kollektiiviseen muistiin. Tämä muisti oli mukana pitkän vaelluksen aikana Intiassa, jopa niin paljon ja vahvaa se oli, että se ei ole ottanut pienintäkään osaa hinduismin kulttuuriin tai muita asioita Intiasta.

Nykyään useimmat romanit lukevat Raamattua ja ne monet hämmästyneenä sanovat: ”Kaikki meidän lait ja säännöt on kirjoitettu Raamatussa!” – Mikään muu kansa maailmassa paitsi juutalaiset voivat sanoa näin, ei kukaan Intiassa, eikä mikään muukaan maa.
.
”Joka tapauksessa Bysantin hyvin varhaisessa vaiheessa, Mustalaisennustajia kutsuttiin” egyptiläiseksi ” ja papisto kielsi ettei kukaan kuulisi niitten ennustamista. Hesekielin kirjan perusteella (30:23), romaneja kutsuttiin egyptiläiseksi paitsi Balkanilla, niin myös Unkarissa, jossa aiemmin niitä oli joskus kutsuttu” faraon ihmiset”, ja lännessä, jossa sanat ovat peräisin Kreikan nimestä egyptiläinen (Egypt, Gypsy ja Gitano) käytetään laajalti viittaamaan Atlantin haarana romani ihmisiä ”.
On oltava jokin selitys sille, miksi Bysantinlaiset kutsuivat heitä egyptiläiseksi – tätä selitystä ei kukaan kirjailija ole määritellyt. Romanit ovat myöntäneet olleensa Egyptissä kauan sitten menneisyydessä.

Miten on mahdollista, että ei ole mitään pappissäätyä romanien keskuudessa? Mitä tapahtui ”romaneille”? Kaikilla Indoarjalaisella kansoille oli pappissäädyt, ja monet muut kansat, mukaan lukien Media-Persia ja myös seemiläisten kansojen, paitsi yksi: Pohjois israelilaiset – niiden erottaminen Juudaasta, he menettivät leeviläiset ja siksi, mitään muuta heimoa ei nimitetty pappeuteen. Oli julkisuuden, taiteilijoita, käsityöläisiä, sotureita ja kaikenlaista sosiaalista asemaa israelilaisten keskuudessa, mutta ei pappeja.

Historia todistaa, että Hebrea kielettiin tai jäi maanpaossa pois, ja he menettivät kielen suhteellisen lyhyessä ajassa – yksittäinen tosiasia on, esimerkiksi Mizrachi juutalaiset puhuvat vielä assyrialaista aramea; Sefardi juutalaiset puhuvat Latinoa, Ashekenazi juutalaiset puhuvat Yiddisch ja romanit puhuvat kaalokieltä.

On totta, että romani kieli muodostettiin alun perin indoeurooppalaisen yhteydessä, mutta sama ”Intian” sanat ovat yhteisiä kieliä muiden kanssa, jotka olivat olemassa ulkopuolella niemimaata, nimittäin Mesopotamiassa. Hurrien kielet ovat todennäköisimmin tausta intialaiseen kieleen (kun tarkistaa antiikin. Sanskritin liittyvät kielet ovat Lähi-idässä puhuneet laajalta alueelta, mukaan lukien Kanaan: raamatun Horilaiset (Hurrit) asuivat Negevin tienoilla, Jevusilaiset ja Hivviläiset, kaksi Hurrien heimoa, Juudan ja Galilean alueella. Pohjois Israelilaiset olivat alun perin siirretty assyrialaisten sekaan ”Hala, Havur, Guzana ja Meedian kaupunkeihin” (2Kun. 17: 6) – joka on juuri Hurritien maa. Niiniven kaadettua Babylonian, useimmat Hurrilaiset, jossa osa israelilaisia olivat maanpaossa, muuttivat itään päin ja josta ne jatkoivat ja muuttivat Intiaan ja ylemmän Gangesin alueelle.

On mielenkiintoista huomata, että tietyt romani kielen sanat ovat heprean ja aramean kielen alkuperää. Erityistä kiinnostusta on sanalla, joka liittyy Kalderash mustalaismurteeseen ja Kalo-romano (espanjan-mustalainen) on kaksi eri merkitystä: ”kinaasi” tarkoittaa ”ostaa” ja on lähes sama identtinen merkitys hepreaksi, kun taas toinen murre ”Kinari” tarkoittaa kirjaimellisesti ”varastaa”. Lisäksi seitsemän päivän nimet: vaikka neljä niistä otettiin eurooppalaisen pakanalliset nimet, muut kolme liittyy suoraan juutalaisen kulttuuriin, luku Shabat, seitsemäs päivä. Romanit sanovat Sabatoné. Mutta mikä on vieläkin mielenkiintoisempaa, muut kaksi päivää, joka on nimeltään ”Tetrazhiné” tarkoittaa ”Neljäntenä päivänä”, ilmeisesti seurausta Kreikan lainasanasta (tetra – neljä). Toinen on ”Parashtuné” luetaan ”Parasha”, jolla tarkoitetaan viikon ensimmäistä päivää (alku, alkaa alusta).

Erittäin tärkeä ja harkintaa otettava ”Intian-alkuperä-teoria” tutkijoiden mielestä on etnonyymi sana: ”Rom”. Ei ole mitään mainintaa missään sanskritin asiakirjoissa Romaneista. Sana itsessään tarkoittaa ”ihminen” ja on vain yksi viittaus: muinaisen Egyptin sana Rom = ihminen. Raamatun mukaan, Pohjois israelilaisilla oli murre eroja Juudan ihmisten kanssa, ja oli enemmän kiinnitetty Egyptin kulttuuriin sekä Kanaanin ympäristöön. Toinen mielenkiintoinen Romani sana ”manrho” (tarkoittaa ”leipä”), joka lausutaan ja kuulostaa samalla tavalla kuin heprean ”man-hu” – manna suomeksi (2Moshe 16:15).

Tämä oli alku heidän kielen kehityksestä ja he joutuivat unohduksiin, keitä he olivat, paitsi niiden tietoisuus oli erilainen, erikoisia ihmisiä, jotka eivät saaneet sekoittaa ”Gojim” (myöhemmin Gadje). Heillä oli tiettyjä sääntöjä, joista ne eivät luopuneet, puhtaus lait ja usko yhteen Jumalaan, että oli yksi jonka lupaus täyttyi: he olivat jälleen maanpaossa, ehkä ikuisesti … Heitä ei enään kutsuttu ”Israel”, nyt he olivat ”ihmisiä”, ja heidän esi-isänsä Egyptin maanpaossa nimeltään ”Romer”. Kun Assyrian sääntö, babylonialaiset karkoittivat myös eteläiset veljekset, mutta he pitivät identiteettinsä, heidän sosiaalinen rakenne ja heidän papiston heimo ja 70 vuotta myöhemmin, he palasivat takaisin Kanaan maahan, joka on nyt tunnustettu ”juutalaisten maaksi”.

(Minä)
Tutkittua Raamattua, olen ottanut esille muutamia Raamatun paikkoja ja kaikki lähti oikeastaan käyntiin jo 98 luvulla, kun Jahweh näytti näyn Israelin lipusta, ihmettelin ja kysyin Jahwelta, mitä tekemistä minulla on sen kanssa? En saanut vastausta, se oli epämääräinen ja ei antanut viittausta mitä tehdä. Noin kuukautta myöhemmin, rukoilin silloin Israelin puolesta, kun yhtäkkiä Jahweh alkoi puhumaan äänellä ja sanoi ”Sinä olet israelilainen”. Hätäännyin jostain syystä ja sanoin Jahwelle ”Enkö olekaan mustalainen?”. Ja sieltä tuli heti suoraan vastaus selvällä äänellä ”Et ole”, Olet israelilainen ja Josefilaisia. Menin täysin hiljaiseksi, olin osaksi shokissa. En tiennyt silloin ketkä olivat Efraimilaiset, se oli vielä minulle tuntematonta aluetta. Satuin sitten kertomaan eräille ”romani työntekijöille” ja he tyyssäsivät sen kokonaan, sen jälkeen en puhunut siitä mitään, olin hiljaa, aika ei siis ollut kypsä kerrottavaksi. Itse olin täysin varma asiasta, koska sain sen selvästi ja suoraan Jahwelta ja täysin spontaani tilassa, jota en odottanut. Nyt oli aika siis kertoa tämä eteenpäin, 2017.

1Mos.48, Jakov siunasi profeetallisesti poikansa, mutta hänellä on erillinen siunaus Efraimille ja Manasselle, Josefin kahdelle pojalle. Manassesta sanotaan tulevan KOKONAINEN KANSA, jolla tarkoitetaan yksi kansakunta, kun taas Efraimista sanotaan tulevan KANSOJEN PALJOUS, jolla tarkoitetaan monia kansoja, kansan heimoja hajotettu muihin maihin. Heistä sanotaan, että he ovat kadoksissa, itse Efraimin jälkeläiset.
Efraim tarkoittaa myös ”Jumala on tehnyt minut hedelmälliseksi NÖYRYYDEN maassa”. Kuinka sana onkin profeetallinen. Vielä ”pakana” maissa, heitä edelleenkin NÖYRYYTETÄÄN.
Sana osoittaa tässä, että kun Josef oli Egyptissä, jota hän kutsui nöyryyden maaksi, niin samalla Egypti tarkoittaa maailmaa vertauskuvana
5Mos.30:1-7 SIUNAUS tai KIROUS, paina sydämeesi, joiden luo Herra on sinut KARKOITTANUT. Kokoaa sinut jälleen KAIKISTA KANSOISTA.
Amoz.9:9 Käsken SEULOA Israelin heimoa KAIKKIEN KANSAIN SEASSA.
Sak.10:6-12 Tässä kuvataan selvästi paluusta-Alijah. Viheltää merkin VIERAISIIN MAIHIN joutuneille. KANSANI ON OLEVA SUURI, yhtä suuri kuin se oli ennen… Tämä on lähiaikoina tapahtuva, täydellinen paluu. Josefilaiset pelastetaan tai palautetaan?
Hos.1 luku on erikoinen ja profeetallinen, että se vaatii ymmärrystä kokonaisuudessaan, koska se puhuu israelin karkoituksesta ja taas paluu takaisin Herran luokse samassa luvussa.
10) Toinen vers. …ja NIISSÄ MAISSA, johon heidät on karkoitettu KANSAKUNTIEN keskuuteen, kun olivat rikkoneet lain, he SAAVAT PALATA ja heidät tehdään suureksi. Heille sanotaan ”Elävän Elohimin kansa”.
Hos.6:11 Silloin tulee aika Judah elonleikkuuseen, kun minä käännän kansani KARKOITETUT takaisin (Efraim). Aivan selvä ilmoitus lopun ajasta. Onko kyse Judan herätys? Ja selvä Efraimin paluu.
Efraimista sanotaan ”karkoitetut” ja Judahsta ”hajotetut”, mutta tämäkin osa on sekoitettu keskenään raamattuun.
Hos.9:17 Sanoo ”KANSOJEN SEASSA HE JOUTUVAT KIERTÄMÄÄN”. Kuka muu kansa on ollut kiertolainen kuin mustalainen kautta aikojen.

(Terrence)
Kirjan kirjoittaja kertoo näin: Maailmassa on pyöreästi 12 miljonaa mustalaista ja noin 13 miljonaa juutalaista. Molemmat ovat tummia suuremmalta osilta. KUMMATKIN HAJONNEET MAAILMAN NELJÄÄN KOLKKAAN, JOKA ON VAINOJEN AIHEUTTAMIA.
Molemmat pitävät itsensä erillään ympäröivistä yhteiskunnista, säilyttäneet vahvan ja erillisen identiteetin. Molemmilla sananparsi, sinua ei hyväksytä, jolla tarkoitetaan valtaväestöön. Molemmilla on musiikki ja viihde, rakkaus kultaan, moraalinen säädöstö tai laki elämän ohjeena, kuten peseytyminen, puhtaus, ruuan valmistus jne. Tunne-elämä, vainot euroopassa, joukkotuho nazisaksan aikana.

Mustalaiset eivät puhu hebreaa vaan romani tsib, sen sanotaan alunperin olevan sanskritin sukuista kieltä. Raamatussa on maininta Jes.19:18, että 5 kaupunkia Egyptin maassa puhuivat kanaanin kieltä, jonka viittaus on siis sanskritin sukuinen kieli aivan kuten romani tsib.

Mustalaiset ovat omaksuneet sen maan uskonnon, jossa asuvat, mutta eivät ole koskaan sitoutuneet mihinkään niistä tosissaan, syy yksinkertainen heillä oli oma jumalansa. Mustalaisten parissa on pitkään palvottu O`Del tai El kutsuttua jumalaa. Suomen ryhmä sanoo: Devel-Dev El. Tällä me meinataan taivaan Jumalaa.

(Minä)
Meillä on myös baal sana, kaikki mustalaiset tietävät tämän sanan, joka on hebrean sana ja tarkoittaa ”herra”. Tämä sana voi olla kytkettynä aikoinaan epäjumalasta, mutta unohtui aikanaan sukupolvesta toiseen ja jolla me nykyisin tarkoitetaan päätä tai tukkaa. Suomen kaaloryhmä on kaikista eniten eristäytynyt muista romaniryhmistä, ettei heillä ollut paljonkaan tietoa ja yhteyttä ulkomaan romaneihin ja heidän historian tapahtumista. Toisaalta muurina on myös ollut romani kieli, jota suomen mustalainen ei puhu tarpeeksi hyvin. Joskin ulkomaan mustalaiset ymmärtävät tämän, että suomen kaalo ei ole saanut puhua omaa kieltä, syy voi olla kova lakisäädös. Tästä johtuen melkein kaikilla suomen mustalaisilla on Ruotsin, Itävallan, Sveitsin tai Saksan kielinen sukunimi. Ne eivät ole tyhjästä otettu vaan maaherroilta tulleet sukunimet annettiin, että tiedettiin, kenen omistuksessa he olivat ja pakko-orjina työnteoissa. Toinen mahdollisuus tietenkin on, että ovat ottaneet sen maan sukunimen, johon muuttaneet.

(Suokaa anteeksi KAALEET tätä kirjoitusta, mutta laitan nyt häpeän pöydän alle ja joudun jatkossakin puhumaan/kirjoittamaan asioista suoraan)
Hos.14: Historia kertoo, että näin oli tapahtunut, kun mustalaisia vainottiin ja natsisaksa teki juuri niin kuin tämä jae osoittaa. Heitä hakattiin, ruoskittiin, pahoin pideltiin, panivat paaluihin kiinni, panivat heidät alastomana ulos talvipakkaseen, heittivät jokeen ja järviin, he nimittäin eivät osanneet uida, he hukkuivat…luin tästä Tanskan mustalaishistorian kirjan ja siellä kerrottiin niistä raakuuksista joita heille tehtiin, tuo oli vain alkupalaa, sillä siellä oli paljon pahempia asioita, esim. lapsia ja sylivauvoja heitettiin puuhun tai heilautettiin jaloista ja pää murskaksi tai poljittiin ja potkittiin kuin jalkapalloa, naisia raiskattiin(tehtiin pahempia juttuja, joita en viitsi edes kirjoittaa), ne jotka odottivat lasta, vatsat auki tai pistimellä läpi, miehiltä leikattiin sukupuolielin tai murskattiin, he olivat kidutuksessa, moni heistä kuoli veren hukkaan. Saati mitä tehtiin nuorisoille, (sanon vain kauheaa raakuutta ja häväistystä). Joka tapauksessa monenlaisia sairaita experimenttejä tehtiin joka alalta, näitä samoja asioita tehtiin myös juutalaisille, kummatkin heimot joutuivat tähän osaan….Olin shokissa kun luin sen kirjan, luin sen vuonna `88. Osa näistä pelastuneista tiesi kertoa mitä oli tapahtunut ja joku oli sitten kirjoittanut muistiin ne. Nämä asiat ovat dokumentoituna mustalaishistoriassa.

(Terrence)
Tässä kirjan kirjoittaja kertoo: Hos.2:16-18,21,22 Jumala houkuttelee Israelin takaisin itselleen ja sitä tapahtuu parhaillaan ja on tapahtunut näinä vuosina, ainakin lännessä, mutta se leviää mustalaisyhdyskuntiin maailman laajuisesti.
Hos.11:10,11 Hosean mukaan Efraimin saamiseksi liikkeelle tarvitaan vieläkin enemmän, että he lähtisivät liikkeelle. Tuo ärjyntä, josta seuraa Jumalan pelko, saa sen aikaan. Kysymys kuuluu minkä muodon tuo ärjyntä saa, että he lähtevät liikkeelle?
Voi myös tarkoittaa Ilm.kirjan 10 luvussa kuvattua enkeliä, joka huusi kovalla äänellä, niinkuin leijona olisi ärjynyt. Toinen vaihtoehto on myös, että se kuvaa Mashiachin Hengen täyttämän ja innoittaman miehen profeetallista palvelutyötä, Elian voitelulla varustettu.
Mat.17:11 jossa Jahshua vahvisti, että Johannes Kastaja täytti osittain Mal.4:5 jakeen profetian Elian tulemisesta ennen Mashiachsta. Hän osoitti kuitenkin selvästi, että lopullinen toteutuminen on tapahtuva vasta ennen hänen toista tulemustaan, koska Johannes ei selvästikään vielä pannut kaikkea kohdalleen.
Joka tapauksessa voimme odottaa voimakasta profeetallista henkilöä, joka näyttelee tärkeää roolia Israelin kokoamisessa entiselleen, vastaanottamaan Kuningastaan Jahshua ha Mashiachsta ja paluu Israeliin.

Tämä Pekka Sartolan kirjoittama kirja. Tuon heidät takaisin? Hän viittaa kirjassaan, että ja kysyy ”Ovatko Romanit Efraimin sukukuntaa?
Otsikko: Natsiajan todistus puoltaa selkeästi, että Romanit olisivat Efraimilaisia… Jer.31:1,9,20 ”Jeremia puhuu tässä, Israelin kymmenestä heimosta, sekä erikseen yhdestä heimosta, Efraimista. Herra on Israelin Isä ja Efraim Hänen esikoisensa, siis Jakov-Israel aikanaan adoptoima Josefin nuorempi poika joka sai esikoiselle kuuluvan siunauksen. Puoleksi Egyptiläinen ja Hebrealainen, kuitenkin Yahwelle kallis poika ja lempilapsi. Siitäkin huolimatta miten kyseinen esikoinen ja lempilapsi on suhteensa Yahween hoitanut, tai pikemminkin jättänyt täysin hoitamatta. On vaikea ajatella että seuraava Efraimia koskeva analyysi voisi tarkoittaa Efraimia Israelin kaikkien 10:n heimon edustajana, kyse on pikemminkin yhdestä erikoisesta heimosta, jonka tavat ja luonteenpiirteet, kulttuuri ja kansallinen historia viittaavat ennemminkin romaniheimoon, kuin niinkin laajaan kokonaisuuteen, jota muut kadonneet heimot edustavat.
Hoosean kirjasta löytyy eri jakeita:
Efraim on liitossa epäjumalain kanssa, Efraim on harjoittanut haureutta, Efraim hajoitetaan kansojen joukkoon, Efraim ei ymmärrä on tyhmä ja taitamaton.
Efraim on hakattu maahan, joutunut pakolaiseksi pakanoiden sekaan, Efraim palvelee siellä muita jumalia, puuta, kiveä ja epäjumalia. Efraim ei saa milloinkaan rauhaa, tulee sananparreksi ja pistopuheeksi, hänen jalkana ei löydä lepopaikkaa. Efraimilla on vapiseva sydän, rauenneet silmät ja nääntyvä sielu jne…”
Mutta kuitenkin, tämä sama Efraim on Yahwen silmissä kallis, sillä Hän on tehnyt kansansa kanssa ikuisen liiton ja pitää oman sopimuksensa siitäkin huolimatta miten liiton toinen osapuoli on oman sopimuksensa hoitanut. Efraim on esikoinen, kallis poika, lempilapsi, siksi Yahwen täytyy armahtaa häntäkin.- niinä päivinä- aikojen lopussa.
Yahwen armo ja rakkaus on käsittämätöntä. (viittaa sanan kohta Jes.50:4-5 lopun aikaan oikeastaan milleniumiin) sekä Hes.37:15-23…”Ajankohta viittaa sellaiseen, joista osa on toteutumatta ja siis edessämme. Osa Juudan heimosta on jo maassaan, tuotu pois kansojen keskuudesta ja perustanut oman valtionsa. Yhtälailla surullinen tosiasia on se, että nykyinen Israel ei ole täysipainoisesti Yahwen johdatuksessa, eikä tunnusta Häntä, samoin kuin Yahshuan Messiaanisuus on suurelle osalle heistä tuntematon käsite. Vasta kun kaikki Juutalaiset kaikista kansoista on koottu takaisin omaan maahansa, heistä tulee yhtenäinen. Yahwea pelkäävä ja kunnioittava kansa, Yksi Kuningas on silloin hallitseva heitä, sanoo profeetta Hesekiel, milloin tälläinen on mahdollista?
Valitettavasti ei ennen kuin shalom kuningaskunnassa, ajankohta josta käytetään nimitystä Millenium. Vasta silloin astuu voimaan Jesajan mainitsema iankaikkinen liitto. Sitä ennen täytyy toteutua myös seuraava profetia, jonka tulkinta ei liene kaikkein helpoimpia, mutta viittaa selkeästi aikaan, joka liittyy jälleen kerran niihin päiviin, aikojen lopulla. Lue Jes.11:11-13(Huom Toisen kerran)…

13 kommenttia

Hyppää kommentti lomakkeelle

  • Keijo mmm on 27 helmikuun, 2019 at 6:10 pm
  • Vastaa

  Raamatun Jefta joka kuuluu Israelin Etelävaltiionn Juutalaisten riitaantui Eframilaisten kanssa. Efraimilaiset kun pahoassaan ylittivät Jordania ja Jefta sai heidät kiinni niin Jefta kysyi. Oletteko meikäläisiä vai Efraimilaisia. Efraimin miehet ylittivät valehdella sanomalla kuuluvansa Etelävaltioon.

  Silloin Jefta sanoi. Jos olette meikäläisiä niin lausukaa tämä joen nimi Hebrealaisittain. Shipot. Kun eivät osanneet ääntää oikein niin siitä Jefta tiesi miesten olevan Efraimilaisia. Eli jo raamatun aikaan oli Israelilaisilla keskenään murre eroja kielessä. Että Romaani kieli erottautuu Hebreasta ei sinänsä ole mikään ihme.
  Eikä kieli ero ole myöskään tae ettei romaanit kuuluisi näihin kadonneisiin heimoihin vaikka ei ole todistuskaan asian puolesta.

  • Harri Kälviäinen on 2 maaliskuun, 2019 at 4:24 pm
  • Vastaa

  Mielenkiintoinen on tuo ajatus siitä, että romanit olisivat raamatun Efraim. Pekka Sartolalta oli hieman huolimatonta yhdistää romanit näihin kadonneisiin heimoihin kuuluvaksi heimoksi. Raamatulla ei voi perustella tätä. Tyypillisesti on niin, että tätä Efraimia ja heihin liittyneitä sukukuntia ei voi tunnistaa tänä päivänä. He eivät itsekään tunnista itseään heihin kuuluviksi. Tämä on raamatullista. Israel jakautui Salomon kuoleman jälkeen n. 925 eKr kahdeksi valtakunnaksi: eteläinen Juuda ja pohjoinen Israel. Kun raamattu puhuu Efraimista, se tarkoittaa koko pohjoista Israelia. Kun Jeremia kirjoittaa 31. luvussa Israelista, se ilmoittaa tämän palaavan pohjoisesta maasta. Nyt on kysyttävä, että onko romaneilla omaa maata, josta he palaavat? Tiedämme kyllä, ettei ole, vaan he ovat hajallaan eri puolilla maailmaa. Romaneja arvioidaan Suomessa olevan n. 10000, mutta Romaniassa heitä on 700000. Jos romanit olisivat siis Efraim, ei heidän suinkaan sanottaisi tulevan pohjoisesta maasta, vaan keskisestä Euroopasta.

   • Pekka Sartola on 19 elokuun, 2019 at 8:12 am
   • Vastaa

   No enpä tiedä kuinka huolimaton oikein olen Harri Kälviäisen mielestä. Hänen omat perustelunsa eivät oikein sovi kaikkeen, mitä romaneista kirjoitetaan. Ehkä olisi oikein kysyä jos romanit eivät ole Efraimin heimoa, niin mihin heidät sitten sijoitetaan, ja kuka on se Efraimin heimo josta Hoosea kirjoittaa ja jonka sauva yhtyy aikanaan Jaakobin kanssa. Romanit ovat Seem/Haam sukujuurta, siis puoliksi egyptiläisiä Joosefin ja hänen egyptiläisen vaimonsa kautta. En ole suinkaan ainoa tutkija joka yhdistää romaniheimon Efraimiin, toki huolimattomuus on, kuten Harri Kälviäinen toteaa, inhimillinen ominaisuus, mutta tuskin sopii tähän Efraim/romanit yhteyteen. Suosittelisin paneutumista heprealaisten suku- ja heimotutkijoiden tuloksiin, niistä voisi olla apua.

   • Keijo mmm on 3 joulukuun, 2019 at 6:46 pm
   • Vastaa

   Pohjoisesta maasta ei tarkoita että se olis heidän maansa, koska ei efraimimle ole luvattu maata muualta kuin israelista. Muukalaisina on efraimi vaeltava.

  • Raimo Pasonen on 7 maaliskuun, 2019 at 6:13 pm
  • Vastaa

  KUKA ISTUI KAMELIN SELÄSSÄ VARASTETUT KOTIJUMALAT HAMEEN ALLA?

  Mitä valkolainen Laaban ja petturi – Jaakob samassa yhteydessä sanoivat veljeyden merkiksi pystyttämänsä kivikasan nimeksi?
  Laaban: Jegersahaduta
  Jaakob: Gamez

  Siis totesiko Laaban : Minne ikinä vaellatkin, sinusta polveutuvat….
  Jatkoiko Jaakob : …mustalaiset

  Tsibiä: Jegger. sahha dutha kaleet .
  Minne ikinä vallat. sinusta tummat

  • Helge Valama on 17 syyskuun, 2019 at 9:12 am
  • Vastaa

  Tervehdys!
  Hhyvä kirjoitus! Se että Intiassa on ainakin kauann olleet romanit ja lähteneet on ihan selvää. En emmärrä Intian ja romanien kulttuurierot. Ne ovat hyvin samanlaiset. Olen tavannut melkein kaikista maista mustalaisia. Maailmaan seminaari, rasismia, vastaan, Etelä Afrikassa v 2001 siellä oli Aasialaiset, Arabi, ym maiden romaneita. Olen matkoilani törmänytt Kasimiralueen ihmisiä ja meillä on niin paljon samaa, kielessä ja kulttuurissa etä, olen monta kertaa hämmästynyt. Olin sairaalassa, Suomessa ja ymmärsin paljon nepalin kielestä. Vanha persian kielessä, on paljon yhteläisyyksä, meidän kieleen. Osa meidän väestä, kuluu Askent juutalaisin ja tietysti muihinkin. On olemassa ryhmä joka kutsuu itsensä egyptiläisiksi (Kosovo, Albani ym. ja he eivät omienn sanojen mukaan kuulu romaneihin mutta, työssäni olen huomanut että ainakin sukukansa! Domit ovat Arabian mustalaiset ja Israelin mustalaiset ja ovat ainakin sukukansa. Sintit ovat Saksan ja Italian romanit. Toki hewitä oli muuallakin. Se oli kiinostavaa että, mainitsit Ranskan romanit, Ne ovat manucheja mutta siellä on myös kaaleita. Sen takia minun suvussa vanhat puhuivat aina niistä ranskalaisita, kun olin piueni! Meillä on iso suku joka alkujaan Ranskasta ja siihen kuluu n minä, myös! Zigan sana on jossain kielissä alkujaan orjia tai koskemattomia sanot (Azigan) Minä pidän sanasta romani. Gipsy voi ollla jotain muuta pahaa, myös! Gipsycrime on rikos jossa ei tarvistse olla romami kyseesä, ollenkaan. Tässtä Devel devla on myös teoria että se olisi tullat Intian Devla jumalasta joka oli Auringon Jumala.. Minun kirjoitukset eivät oole raamatun ajasta! Suomen romanit jotka ovat ottaneet DNA niin Intia on suurena prosentilla, minulla 33 procenttia muta on muita tapoja tutkia niinkuin Raamattu joka on kirjojen kirja! Lopuksi haluan sanoa että, uskon Jesus Kristukseen, täysin

  • Valvova kristitty on 3 joulukuun, 2019 at 2:44 pm
  • Vastaa

  Mitään näyttöä ei ole siitä, että romaanikansa olisi Efraim.

  Kysymys on pikemminkin eräiden pastorien kuvitelmista, jolloin he yrittävät tehdä keinotekoisia linkkejä Raamatusta tai muista lähteistä romaanien ja Efraimin välille.

  Romaanikansan kulttuuri on kaukana juutalaisten kulttuurista. Romaanien yhteiskunnallinen menestys on toisella laidalla, miten ovat juutalaiset menestyneet. Tämä todistaa sen puolesta, ettei romaanit ole juutalaisia vaan pakanoita.

  Raamatun aikana Israelin väestön osuus koko maailman väestöstä oli paljon nykyistä suurempi. Vaikka Israel pyrki elämään erossa pakanakansoista, niin monet juutalaiset muuttivat ulkomaille ja ottivat puolisoikseen ulkomaalaisia pikku hiljaa sulautuakseen pakanakansoihin. Juutalaisten DNA:ta on arvatenkin paljon ympäri maailmaa, mutta se ei tarkoita sitä, että romaanit olisivat Efraim.

  Tällaisten spekulaatioiden kehittäminen on täysin turhaa puuhaa. On tärkeää, että uskovat säilyttävät harkintakykynsä ja koettelevat kaiken, mitä heille opetetaan. Maailmassa on paljon vääriä profeettoja ja harhaoppeja, joten pitää olla varuillaan koko ajan.

   • Keijo mmm on 3 joulukuun, 2019 at 6:59 pm
   • Vastaa

   En sano että romaanit varmuudella olisivat Israelilaisia, mutta sanon varmuudella että romaani tavat tulevat Mooseksen laista. Tiedän tämän koska olen romaani. Esimerkiksi astia säännöt ja synnytys säännöt. Me suomen romaanit pidämme naisen saatuneena yhden kuukauden ajan synnytyksestä. Omat astiat ja eivät saa oleskella yleisillä ruoka tiloissa ja eivät saa koskea yleisiin astioihin koska ne saastuuvat.

   Amerikan romaaneilla, siis ei resande vaan Ameriikan oikeilla romaaneilla on tapana teurastaa karitsa kun joku sairastuu. Eivät itse tiedosta mistä tapa on alkujaan saatu.

   Ruotsin ja Norjan ja Saksankin Romaaneilla on tapana naimisissa olevien naisten pitää huivia vallan alaisuuden merkkinä. Näitä tapoja on eri maan romaaneilla ja kaikki perustuu raamattuun.

    • Pertti on 4 joulukuun, 2019 at 6:25 am
    • Vastaa

    VALVOVA KRISTITTY. Et oikein ole asiasta perillä, joten spekulointisi on ymmärrettävää tietämättömyyttä. Valtaväestöstä suuri osa kristittyjä pitävät itseään juutalais-sukuisina, ja ovat jopa menneet niin pitkälle juutalaisessa opissa, että pitävät sabatin ja siihen liittyvät seremoniat. He ovat menneet judaisimiin.
    MITÄ yhteistä on kansakunnalla jonka on todistettavasti osoitettu kuuluvan saksalaiseen syntyperältään..

    Et ensinnäkään näytä ymmärtävän juutalaista kulttuuri ja romanien tapakulttuuria kuinka ne ovat samankaltaiset, joitain poikkeuksia joissain pienissä kulttuuriasioissa on. otetaan esim esimerkki naienesta synnyttäjänä. Kun romani nainen synnytti 50- 60 luvullakin eikä heillä ollut raamatun tuntemusta, miksi he kuitenkin toteuttivat Mooseksen läkisäädöstä synnyttämisestä? Tuolloin kun nainen synnytti, hän oli kaksi viikkoa saastainen ja kuukauteen hän ei puuttunut talouden hoitoon, sitä tehtävää hoiti joko miehen äiti, sisar, tai vaimon omaiset, yleensä sisaret. Yleisesti Mooseksen antamat siveys-säädökset on aina ollut mustalaisilla geeneissä, niitä ei ole opiskeltu eikä opiskellä, se johtuu siitä että se on veressä. Kehoitan tutkimaan Mooseksen kirjoja siveys-säädöksistä, ja jos on jotain tuntumaan romanikulttuurriin niin ymmärrät romanien tapakulttuuri on lähtöisin Jumalan, Mooseksen katta antamasistä säädöksistä.

     • Sanansaattaja on 10 joulukuun, 2019 at 6:47 pm
     • Vastaa

     Pertti kirjoitti: – Valtaväestöstä suuri osa kristittyjä pitävät itseään juutalais-sukuisina, ja ovat jopa menneet niin pitkälle juutalaisessa opissa, että pitävät sabatin ja siihen liittyvät seremoniat. He ovat menneet judaisimiin.

     Kristinusko on ollut alun perin messiaanista juutalaisuutta. Toisen maailmasodan pyörteissä Suomessakin alettiin käyttämään sanaa judaismi pilkkaamistarjoituksessa, koska luterilaisella kirkolla on tiivis yhteys Saksan kirkkoon, joka tuki Saksan silloista johtajaa. Herramme Jeesus Kristus on juutalaisten kuningas, joten messiaanisessa juutalaisuudessa ei ole mitään väärää.

     Jeesus ei koskaan kumonnut sapattikäkskyä, vaan vahvisti kaikkien lain käskyjen olevan voimassa uuden liiton aikana.

     Luuk 16:17 Mutta laista ei häviä piirtoakaan, ennemmin katoavat taivas ja maa.

     Room 3:31 Kumoammeko me siis lain vetoamalla uskoon? Emme suinkaan, me päinvastoin vahvistamme sen mitä laki sanoo.

     Tämä tarkoittaa sitä, että sapatin noudattaminen on edelleen merkki liitosta Jumalan kanssa. Jeesus itse noudatti sapattikäskyjä, vaikka fariseuksen syyttivät häntä sapatin rikkojaksi, mutta syytökset eivät olleet VT:n säädösten mukaisia.

     Jumala määräsi heti sapattikäskyä antaessaan, että sapatin noudattaminen on ikuisesti liiton merkki. Ikuisesti tarkoittaa, että sapatin pitäminen on myös uudessa liitossa yksi liiton merkeistä.

     2 Moos 31:17 Pysyköön sapatti ikuisesti merkkinä liitosta, jonka olen teidän kanssanne tehnyt, sillä kuutena päivänä minä, Herra, loin taivaan ja maan, mutta seitsemäntenä päivänä en enää tehnyt työtä vaan lepäsin.”

     Luuk 4:16 Jeesus tuli Nasaretiin, missä hän oli kasvanut, ja meni sapattina tapansa mukaan synagogaan. Hän nousi lukemaan,
     17 ja hänelle ojennettiin profeetta Jesajan kirja. Hän avasi kirjakäärön…

     Jeesus sanoo olevansa sapatin Herra, joten sapattikäskyn noudattaminen on myös uuden liiton pitämistä voimassa Herran Jeesuksen kanssa. Koska Jeesuksen sanojen mukaan Jesajan kirjan säädökset ovat voimassa myös uuden liiton aikana, niin sapatin pitäminen on myös ehto, että pääsee Jumalan pyhälle vuorelle. Ei luulisi olevan liian vaikeaa tehdä sellainen parannus, että seurakunnan sunnuntaijuhlat ja vapaapäivät siirretään sapatille.

     Luuk 6:5 Ja Jeesus sanoi vielä: ”Ihmisen Poika on sapatin herra.”

     Jes 56:6 Ja muukalaiset, jotka ovat liittyneet Herraan, palvellakseen häntä ja rakastaakseen Herran nimeä, ollakseen hänen palvelijoitansa, kaikki, jotka pitävät sapatin eivätkä sitä riko ja pysyvät minun liitossani,
     7 ne minä tuon pyhälle vuorelleni ja ilahutan heitä rukoushuoneessani, ja heidän polttouhrinsa ja teurasuhrinsa ovat otolliset minun alttarillani, sillä minun huoneeni on kutsuttava kaikkien kansojen rukoushuoneeksi.

     Matt 5:17 ”Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan. En minä ole tullut kumoamaan, vaan toteuttamaan.
     18 Totisesti: laista ei häviä yksikään kirjain, ei pieninkään piirto, ennen kuin taivas ja maa katoavat, ennen kuin kaikki on tapahtunut.

     Sapattikäskyn pitäminen on yksi osa pyhittymistä ja erottautumista pois maailmasta. Miksi sitten kristityissä kirkoissa pidetään sunnuntaijuhlia ja pidetään vapaata sunnuntaisin, jos se erottaa heidät Kristuksesta? Hyvä kysymys. Minun mielestä Uusi testamentti profetoi hyvin siitä laittomuudesta, mikä tulee lopun ajoilla seurakuntiin. Tie taivaaseen on hyvin kapea ja vain harva sinne pyrkivä pääsee perille.

    • Sanansaattaja on 4 joulukuun, 2019 at 6:36 pm
    • Vastaa

    Mainitsit monia tapoja, jotka ovat myös muissa pakanauskonnoissa. Siis ei ole niin selvää, että romaanien tavat olisivat alun perin tulleet Mooseksen laista.

    Mutta jos joku romaanikristitty haluaa opiskella Mooseksen lakia ja sitä noudattaa, niin sanon seuraavaa. Paavali itse asiassa opettaa, ettei Mooseksen lain noudattaminen ole koskaan syntiä.

    Room 7:7 Mitä meidän on siis sanottava? Onko laki syntiä? Ei toki.

    Paavali ja apostoli Johannes opettivat uuden liiton kristityille, että Mooseksen lain rikkominen on aina syntiä oli kyseessä pakana tai juutalainen.

    Room 3:20 Lain tehtävänä on opettaa tuntemaan, mitä synti on.

    1 Joh 3:4 Jokainen, joka tekee syntiä, syyllistyy laittomuuteen, sillä synti merkitsee Jumalan lain rikkomista.

    Jeesus Kristus oli juutalainen ja noudatti aina Mooseksen lakia. Jos lukee huolella Uutta testamenttia, niin huomaa, ettei Jeesus koskaan arvostellut lain noudattamista, mutta arvosteli lainopettajien perinnäissääntöjä, jotka eivät olleet Mooseksen lain mukaisia. Itse laki on kevyt ja helppo noudattaa, mutta kirjanoppineiden perinnäissäännöt mm. Talmud ovat hyvin monimutkaisia ja raskaita kantaa.

    Jeesus itse asiassa noudatti Mooseksen lakia ja varoitti, ettei laista saa purkaa yhtäkään pilkkua pois. Laki on Jeesuksen sanojen mukaan voimassa uuden liiton aikana ja koskee kaikkia kansoja.

    Matt 5:17 ”Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan. En minä ole tullut kumoamaan, vaan toteuttamaan.
    18 Totisesti: laista ei häviä yksikään kirjain, ei pieninkään piirto, ennen kuin taivas ja maa katoavat, ennen kuin kaikki on tapahtunut.
    19 Sitä, joka jättää laista pois yhdenkin käskyn, vaikkapa kaikkein vähäisimmän, ja siten opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa vähäisimmäksi. Mutta sitä, joka noudattaa lakia ja niin opettaa, kutsutaan taivasten valtakunnassa suureksi.

    Tämä on vastoin sitä, mitä protestanttiseurakunnissa yleensä opetetaan. Kyse on itse asiassa suuresta väärinkäsityksestä Paavalin kirjoituksista. Kun Paavali opetti, ettei lain teoilla voi tulla vanhurskaiksi, niin hän osoitti sanansa vanhan liiton juutalaisille, jotka eivät tunnustaneet Jeesusta Kristukseksi. Galatalaiskirjekin on myös osoitettu niille, jotka kääntyvät messiaanisesta juutalaisuudesta vanhan liiton juutalaisuuteen. Paavali ei moiti heitä lain noudattamisesta vaan uskosta luopumisesta.

    Paavali käyttää sanaa laki kahdessa eri merkityksessä kirjeissään joko tarkoittaen pelkää vanhaa liitoa tai lain käskyjä. Asiayhteys ratkaisee kummasta on kyse. Lain teoilla ei voi korvata uskoa Jeesukseen, joten sen takia lain teoilla ei voi tulla vanhurskaiksi. Laissa on myös käsky uskoa Kristusta.

    Room 9:31 Sen sijaan Israel, joka tavoitteli vanhurskautta lakia noudattamalla, ei sitä saavuttanut.
    32 Miksi ei? Siksi, että israelilaiset eivät lähteneet uskon tielle vaan tekojen. He ovat kompastuneet siihen kiveen,
    33 josta on kirjoitettu: — Minä asetan Siioniin kiven, johon he kompastuvat, kallion, johon he loukkaavat itsensä. Mutta joka häneen uskoo, ei joudu häpeään

    Sitten kun Paavali puhuu uuden liiton pakanakristityille, hän vaatii heiltä Mooseksen lain noudattamista kadotustuomion uhalla, mihin kuuluu täyttää lain käsky uskoa Kristusta. Tämä perustuu siihen, että evankeliumissa on vaatimus tehdä parannus lain rikkomisesta. Jeesus antaa tunnustetut ja hylätyt synnit anteeksi, mutta ei anna uhria tahallisen lain rikkomisen hyväksi.

    Room 2:9 Tuska ja ahdistus tulee jokaisen osaksi, joka tekee pahaa, ensin juutalaisen, sitten myös kreikkalaisen.
    10 Kirkkaus, kunnia ja rauha taas tulee jokaisen osaksi, joka tekee hyvää, ensin juutalaisen, sitten myös kreikkalaisen,
    11 sillä Jumala ei tee eroa ihmisten välillä. [Ap. t. 10:34+]
    12 Ne, jotka ovat tehneet syntiä lakia tuntematta, myös tuhoutuvat laista riippumatta. Ne taas, jotka ovat lain tuntien tehneet syntiä, myös tuomitaan lain nojalla.
    13 Ei Jumala hyväksy vanhurskaiksi niitä, jotka vain kuulevat lain sanoja, vaan vanhurskaiksi julistetaan ne, jotka myös noudattavat lakia.

    27 Ulkonaisesti ympärileikkaamaton, joka noudattaa lain käskyjä, on tuomitseva sinut, joka lain kirjaimesta ja ympärileikkauksesta huolimatta rikot lakia.

    Huomaa jae 13: Kukaan Jeesukseen uskova kristitty ei voi olla vanhurskas, jos hän ei noudata lakia. Miten se tehdään? Tunnustetaan synnit ja tehdään parannus. Niin saa synnit anteeksi, mutta jos parannus jää tekemättä, niin sellaista ei Jeesus vanhurskauta.

    Sananl 28:13 Joka rikkomuksensa salaa, ei menesty, joka ne tunnustaa ja hylkää, saa armon.

    Ap,t 3:19 Tehkää siis parannus ja kääntykää, että teidän syntinne pyyhittäisiin pois,
    20 että virvoituksen ajat tulisivat Herran kasvoista ja hän lähettäisi hänet, joka on teille edeltämäärätty, Kristuksen Jeesuksen.

  • Uskova on 3 joulukuun, 2019 at 7:25 pm
  • Vastaa

  Varsinkin Suomalaisten kristittyjen on vaikea hyväksyä tätä. Herra on luvannut ennalleen asettaa Israelin, aika näyttäköön.

  • Uskova on 3 joulukuun, 2019 at 7:38 pm
  • Vastaa

  Varsinkin Suomalaiset kristityt vastustavat tätä asiaa. Jumala on luvannut ennalleen asettaa Israelin, asia jää nähtäväksi.

Vastaa

Your email address will not be published.