Hesekiel 37 Googin sota

Hesekiel 37:Pitkien aikojen perästä sinä saat määräyksen, vuotten lopulla sinun on karattava maahan, joka on tointunut miekan jäljiltä, koottu monien kansain seasta, — mentävä Israelin vuorille, jotka kauan aikaa olivat olleet rauniomaana; se on tuotu pois kansojen seasta, ja he asuvat turvallisina kaikki tyynni. 9Sinä hyökkäät kuin rajuilma, tulet kuin pilvi, pettääksesi maan, sinä ja kaikki sotalaumasi ja lukuisat kansat, jotka ovat sinun kanssasi.

Avaampa hiukan kyseistä profetiaa. Ajassamme on lukuisia erilaisia tulkintoja VT profetioiden toteutumisesta, niiden ajankohdista jne. Nyt kuitenkin yksi avaus. Kyseessä on siis Googin hyökkäys Israeliin, siitä käytetään yleisesti nimitystä GOOGIN SOTA. Milloin tämä tapahtuu Raamatun profetian mukaan, onko se nyt pian oven edessä oleva tapahtuma vai tapahtuuko se joskus tulevaisuudessa. Katsotaanpas mitä jae kertoo: Hesekielille ilmoitetaan, että tämä tapahtuma on hyvin kaukana Hesekielen aikakaudesta ja se kertoo ketä vastaan Googin sotajoukon on noustava taistelemaan. Profetia kertooo, että kyseessä on Israelin kansa joka on ollut pitkään hajaannuksessa ja on palannut monien kansojen keskuudesta jonne Herra heidät karkoitti epäjumalan palveluksensa tähden. Mutta kuka tai ketkä ovat kohteena. Profetia sanoo alueen olevan Israelin vuoret, joka nykyisellään tarkoittaa erityisesti Samarian aluetta joka siis on Efraimin perintöosa jonka se sai asetuttuaan Israelin maahan Egyptistä tulonsa jälkeen. Nykyiselläänkin kyseinen alue on pääosin viljelemätönä maata ja autiota seutua. Tosin siellä on myös Arabiasutusta ja useita kaupunkeja, samoin siellä ovat Siunauksen ja kirouksen vuoret. Joten yhteenvetona voidaan todeta. Googin sota ei ole oven edessä seuraavaksi vaan Israelin heimojen paluu hakaannuksesta, Vuorten asuttaminen ja sen kansoittaminen, kyseessä on todennäköisesti juuri Efraimin jälkeläiset. Joten älä luota naamakirjan postauksiin, että Googin sota on oven edessä, älä luota TV evankelistoihin jotka yrittävät vakuuttaa samaa asiaa. Luota Raamattuun Jumalan Sanaan, tutki sitä ja rukoile. Herra antaa viisautta ymmärtämiseen, ehkäpä sen verran kuin Salomollekin jonka viisaudesta kerrotaan kuinka hän sai viisauden Herralta kun ei pyytänyt varallisuutta. Viisauden avulla hän ymmärsi taivaan muodon, taivaan kappaleiden salaisuudet, alkuaineiden salaisuudet ja luomisen teot.

Jerusalemin Temppeli-arvoitus sijainnista

SHAVUOT ELI HELLUNTAIJUHLA

Shalom,

JHVH valitsi Aviv-kuun (Nisan) vuoden ensimmäiseksi kuukaudeksi, koska tuona kuukautena israelilaiset pääsivät vapauteen Egyptin orjuudesta. Heprealaisessa kalenterissa tänä vuonna 2018 Aviv 1. alkoi 17. maaliskuuta. Tuolloin kuun ohut sirppi ei vielä näkynyt taivaalla, kuu oli ”pimeä”. Vasta 19.3. se oli paljain silmin havaittavissa (4%). Käytössä on erilaisia kalentereita riippuen, mistä kuun vaiheesta katsotaan kuukauden alkavan. Israelissa on käytössä Hillelin laatima heprealainen kalenteri, joka on edeltä valmiiksi laskettu ja peräisin diasporan ajalta. Israelissa monet ovat alkaneet seurata kuitenkin tarkasti kuuta kuukauden alkamisajan selvittämiseksi. Nykytiede pystyy uudenkuun ajan myös osoittamaan.

2 Moos 12:1-2 ”Ja JHVH puhui Moosekselle ja Aaronille Egyptin maassa sanoen:”Tämä kuukausi olkoon teillä kuukausista ensimmäinen; siitä alottakaa vuoden kuukaudet.

Avivin aikana kevät puhkeaa esiin, sadeaika on ohi ja hedelmäpuut, niityt ja pellot alkavat kukkia.

Heprean sana keväälle on ”aviv”. Sanan aviv ( אביב ) voi jakaa kahteen osaan; av אב (isä) ja iv יב kirjainten yhteenlaskettu numeroarvo on 12 (jud 10 + bet 2) https://en.wikipedia.org/wiki/Gematria.
Näin Aviv (kevät) nähdään 12 kuukauden ”isänä”(Joe Bobker, Torah with a Twist of Humor, p. 231)
Pesach on myös kuin symbolisesti 12 Israelin heimon ”isä”. Näin siis koko heprealaisella kalenterilla on hengellinen yhteys 12 heimoon näiden ollessa 7 kuukauden aikana ”kenraaliharjoituksissa” eri juhlissa kunnes Messias täyttäisi ne kunkin vuorollaan alkaen 1. kuun Pesachista (täysikuu) ja päätyen 7. kuun Sukkotiin/lehtimajanjuhlaan (täyskikuu).

Kalentereita

Omerin laskennan aikana käytettyjä astioita (Temppeli-instituutti)
http://www.templeinstitute.org/vessels_gallery_6b.htm

Vietimme juuri Pesachia ja on aloitettu Omerin lasku (Sefirat HaOmer) Heprealaisessa kalenterissa 1.4. sunnuntaina; viikon ensimmäisenä päivänä, joka samalla on Jom HaBikurim; uutislyhteen päivä. Omeria lasketaan aina Shavuotiin (helluntai) asti.

Omerin laskeminen alkaa uutislyhteen heilutuspäivänä, joka on viikon 1. päivä, jolloin tapahtui Jeshuan ylösnousemus ja päättyy 50. päivään, Shavuotiin, viikkojuhlaan. Shavuot on myös aina viikon 1. päivänä. 

7 JHVH:n juhlaa

Aviv/Nisan on Herran kalenterissa vuoden ensimmäinen kuukausi. Seitsemän (pyhä luku) ensimmäisen kuukauden aikana ovat kaikki JHVH:n seitsemän juhlaa (hepr. moadim):
Pesach, jolloin alkaa seitsemän päivää kestävä Hag HaMatzot (happamattoman leivän juhla). Tuon viikon ajalle osuvana sunnuntaina (”jom rishon”, 1. päivä) on Jom HaBikurim (uutislyhteen heilutuspäivä) ja neljäs juhla on Shavuot, ”viikkojuhla” (helluntai).
Syksyllä seitsemännessä Tishri-kuussa ovat kolme viimeistä juhlaa: Jom Truach (pasuunansoiton juhla), Jom HaKippurim (suuri sovituspäivä) ja Sukkot (lehtimajanjuhla).

Tämän seitsemän kuukauden aikana tapahtuvassa juhlakierrossa on esillä JHVH:n pelastussuunnitelma. Moed on juhlasta käyetty sana raamatussa ja tarkoittaa tapaamisaikaa, jolloin Herra kohtaa kansansa. Hän kutsui muinoin kolme kertaa vuodessa Israelin kansansa Jerusalemiin kohtaamis- ja juhlapaikalle. Hän on kutsujen lähettäjä ja isäntä ja kutsuu meitä juhliinsa edelleen. Ottakaamme juhlakutsu vastaan, missä päin maailmaa olemmekin ja valmiina oikeaan aikaan; kuulkaamme, mitä maailmankaikkeuden Luoja ja Kuningas haluaa meille puhua ja näyttää. Herran kalenteri ei muutu. Pimeyden voimat, jotka ovat käyttäneet välikappaleinaan hallitsijoita ja myös roomalaiskatolista kirkkoa, haluavat vaihtaa juhlapäivät, tuoda sekoituksen, että pelastussuunnitelma hämärtyisi ja ihmiset askartelisivat väärien asioiden parissa.

Jom HaBikurim (uutislyhteen heilutuspäivä / ensisadon päivä) on aina viikon ensimmäisenä päivänä (alkaa lauantai-iltana ja kestää sunnuntai-iltaan), happamattoman leivän juhlan aikana.

Paitsi kuiva-ainemittaa (2. Moos 16:36 kertoo, että omer on 1/10 eefa-mitasta = 3,6 l), omer tarkoittaa myös puhetta tai puhuttua sanaa.

Omerin laskeminen alkaa siitä, kun omer-mitta uutisohria tuodaan Temppeliin ja päättyy, kun kaksi vehnäleipää tuodaan uutislahjana Temppeliin 50 päivää myöhemmin. Näiden 49 päivän aikana me laskemme päivätsiihen asti, kun Elohimin Omer (puhuttu sana) tulee kirjoitetuksi Tooraksi Siinain vuorella 50. päivänä. Uuden liiton astuttua voimaan saman laskemisen loputtua Pyhä Henki kirjoitti Tooran, ei kivitauluihin, vaan valvoviin sydämiin. Sama tapahtuu edelleen uudestisyntymisessä Jumalan lapseksi; Toora kirjoitetaan sydämiin.

Muinoin Israelissa Temppelin aikoina leikattiin pellolta ohrasadon ensimmäinen lyhde ja ylipappi heilutti omer-mitallisen jyviä JHVH:n edessä ja siitä juhla on saanut nimensä; uutislyhteenpäiväBikkur tarkoittaa ensihedelmää, hedelmien tai viljan ensisatoa. Tuona päivänä heilutettiin koko vuoden sadon ensisadon ensihedelmä.

 
https://www.templeinstitute.org/the_omer_offering.htm

Jom HaBikurim on päivä, jolloin heilutuslyhde ohrasadon ensihedelmästä tuotiin Temppeliin ja siitä alkoi 49 päivää kestävä omerin lasku (Sefirat HaOmer), joka johti Shavuotiin 50. päivänä.

Omerin laskeminen tarkoittaa, että ääneen lasketaan jokainen niistä 49 päivästä, jotka ovat uutislyhteen heilutusjuhlan ja viikkojuhlan (helluntai) eli Shavuotin välissä (7×7 päivää = 49 päivää, hepr. Shavuot tark. ’viikot’).

Baruch ata Adonai Eloheinu Melech ha’olam, asher kidshanu bemitsvotav al sfirat ha’omer. 

Siunattu olet sinä, JHVH, Jumalamme, maailmankaikkeuden Kuningas, joka olet pyhittänyt meidät käskyilläsi ja käskenyt laskemaan omeria.

(Tämän siunauksen jälkeen sanotaan):

”Tämä on ___:s  päivä ja omerin laskenta on kestänyt ___ viikkoa ja ___ päivää.”

  1. päivän lopussa lasku on ohi. Seuraava päivä, 50. päiväomerin laskussa, on Shavuot. Englanniksi helluntai on Pentecost, joka tulee kreikankielisestä sanasta pentekoste eli 50.

Uutislyhteen juhla ja helluntai ovat omerin laskulla nivottu yhteen.

Kerran tuo aikamäärä johti Egyptin Exoduksesta Shavuotiin, Siinain vuoren juurelle, jossa Elämän Sanat kirjoitettiin tulella ja JHVH:n sormella kivitauluihinVapautus orjuudesta ei ollut täydellinen ennenkuin Israelin kansa sai Tooran.
Jeshuan ylösnousemisen jälkeen opetuslapset ja monet heidän kanssaan laskivat omeria ja saapuivat 50. päivään, Shavuotiin, helluntaihin. Pyhyyden Henki tuli tulisina kielinä Yläsalissa olleiden ylle ja Elämän Sanat (Toora) kirjoitettiin ihmissydämiin.

Kun laskemme omeria; tehkäämme se rukoillen. Tutkikaamme sydäntämme ja elämäämme tänä uutislyhteen päivän ja helluntain välisenä aikana. Tämä omerin lasku on kuin pieni riemuvuosikierto: lasketaan 7×7 päivää (49) ja saavutaan 50. päivään, joka on Shavuot (helluntai). Luku 50 on vapautuksen luku. Koko omerin laskenta on jotenkin kuin verhottua; polku, joka johtaa jonnekin, saavutaan perille.

On kaksi kertaa, kun ensisato JHVH:n juhlassa uhrataan: ohra uutislyhteen päivänä ja kaksi vehnäleipää helluntaina. Onko helluntai jo kokonaan täyttynyt? Ensilyhde ohrasta on heilutettu, entä vehnäsadon uutiset? Vai onko seuraava kohtaamisaika syksyn juhlissa?

Kyse on molemmilla kerroilla liitosta: Siinain liitosta JHVH:n ja Israelin kansan välillä ja Uudesta liitosta Israelin ja Juudan heimojen kanssa, johon kaikki kansat saavat liittyä. Morsiusseurakuntaan alkoi kutsu; ”…menkää, opettakaa kaikki kansat..” Samalla alkoi morsiamelle Yljän paluun odotus. Tradition mukaan myös Nooan liitto tapahtui helluntaina ja Enok syntyi ja temmattiin helluntaina.

Kuningas David, jonka sanotaan myös syntyneen ja kuolleen helluntaina, kirjoitti Tooralle ’rakkauskirjeen’ raamatun pisimmässä Psalmissa.

Sinun todistuksesi ovat minun iloni, ne ovat minun neuvonantajani.

Psalmi 119:24

Shavuot / helluntai

  1. Moos 16: 9-10
    Laske seitsemän viikkoa; siitä alkaen, kun sirppi ensi kerran olkeen pannaan,laske seitsemän viikkoa ja vietä viikkojuhlaJHVH:n, sinun Jumalasi, kunniaksi kätesi vapaaehtoisin lahjoin, joita sinä annat sen mukaan, kuin JHVH, sinun Jumalasi, on sinulle siunausta antanut.

3. Moos. 23:15
Sitten laskekaa sapatin jälkeisestä päivästä, siitä päivästä, jona toitte heilutuslyhteenseitsemän täyttä viikkoa,..

3. Moos 23:10 -17
Puhu israelilaisille ja sano heille: Kun te tulette siihen maahan, jonka minä teille annan, ja leikkaatte sen viljaa, niin viekää papille viljastanne uutislyhde. Ja hän toimittakoon sen lyhteen heilutuksen JHVH:n edessä (ensihedelmän juhla: Jeshuan ylösnousemus), että hänen mielisuosionsa tulisi teidän osaksenne; sapatin jälkeisenä päivänä (1. päivä) pappi toimittakoon sen heilutuksen.

Ja sinä päivänä, jona teidän lyhteenne heilutus toimitetaan, uhratkaa virheetön, vuoden vanha karitsa polttouhriksi JHVH:lle, ja siihen kuuluvaksi ruokauhriksi kaksi kymmenennestä lestyjä jauhojaöljyyn sekoitettuna, uhriksi, suloiseksi tuoksuksi JHVH:lle, sekä siihen kuuluvaksi juomauhriksi neljännes hiin-mittaa viiniä.


kourallinen ohraa

Älkääkä syökö uutisleipää, paahdettuja jyviä tai tuleentumatonta viljaa ennen sitä päivää, jona tuotte Jumalallenne uhrilahjan. Se olkoon teille ikuinen säädös sukupolvesta sukupolveen, missä asuttekin.

Sitten laskekaa sapatin jälkeisestä päivästä,(1. päivä) siitä päivästä, jona toitte heilutuslyhteen, seitsemän täyttä viikkoa,
laskekaa viisikymmentä päivää seitsemännen sapatin jälkeiseen päivään asti (Shavuotiin – helluntaihin, joka on viikon 1. päivä); sitten tuokaa JHVH:lle uusi ruokauhri.Sieltä, missä asutte, tuokaa heilutusleiväksi kaksi kakkua, jotka on leivottava happamena kahdesta kymmenenneksestä lestyjä jauhoja, JHVH:lle uutislahjaksi.

Omeria laskiessa olemme tärkeässä ajanjaksossa, jolla on merkitys JHVH:n suunnitelmassa.
Kyseessä on Jumalan hengellinen sadonkorjuu, jota Israelin kansa esikuvallisesti on toteuttanut lyhteiden heilutuksineen ja joka osittain on jo toteutunut Jom HaBikurim -päivässä Jeshuan ylösnousemuksessa, jolloin myös vanhan liiton pyhiä nousi ylös. Mutta sana sanoo ”kukin vuorollaan” – sadonkorjuu jatkuu. 

On kolme sadonkorjuun juhlapäivää: 
– Jom HaBikurim (ohra)
– Shavuot (vehnä)
– Sukkot (rypälesato)

Jos me olemme Jumalan viljelysmaa (esim. elo on kypsynyt, vainiot ovat vaalenneet leikattaviksi…), mihin sadonkorjuuseen me kuulumme? Onko morsian vehnän ensihedelmää? Ovatko nuo kaksi Shavuotin vehnäkakkua Efraim ja Juuda? On paljon avoinna olevia kysymyksiä. Rypäleet poljetaan; tämä on jo vihan ajan loppua. Mutta sana osoittaisi, että koko sato korjataan näiden seitsemän sadonkorjuukuukauden aikana.

Joh 4:35

”Ettekö sano: ’Vielä on neljä kuukautta, niin elonleikkuu joutuu’? Katso, minä sanon teille: nostakaa silmänne ja katselkaa vainioita, kuinka ne ovat valjenneet leikattaviksi.”

Kyseessä on helluntain aika. Elonkorjuujuhla, kun koko sato on valmis, on syksyllä lehtimajanjuhlan aikaan.

Temppeli

Juutalaisilla on jo kaikki valmiina Kolmannen Temppelin rakentamista varten. Tarvitaan enää lupa rakentaa oikealle paikalleen. Lähi-idässä todennäköisesti on ensin sota, sitten tuodaan rauhansopimus hyväksyttäväksi osapuolille ja lupa Temppelin rakentamiseen voi hyvinkin olla se houkutin, joka saa Israelin allekirjoittamaan sopimuksen. 

Olemme jo pitkällä tapahtumissa, kun katsomme kaikkiin Uuden Maailmanjärjestyksen osa-alueisiin. Vapaamuurarienkin tavoitteena on rakentaa Kolmas Temppeli ja näissä valmisteluissa he ovat jo pitkällä. Israelin johdossa on myös vapaamuurareita ja jos on 33. asteen muurari, ei palvo Raamatun Jumalaa, vaan Luciferia, jonka päämäärä on tulla palvotuksi jumalana temppelissä Jerusalemissa. Vapaamuurarit ovat tässä vihollisen hankkeessa mukana. Temppeliasiassa rinnakkain kulkevat siis juutalaisten aito halu palvella elävää Jumalaa, JHVH:a ja rakentaa Hänelle huone ja käärmeen kavalat petokset ja suunnitelmat, joita toteuttamassa ovat maiden johdossa olevat vapaamuurarit. Putin sanoi taannoin, että Lähi-idässä on pohjimmiltaan kysymys Temppelivuoresta. Mitä vapaamuurarit itse sanovat temppelistä:

”Kaikista päämääristä, jotka muodostavat vapaamuurarien tiedesymboliikan, kaikkein tärkein, rakkain ja ylivoimaisesti merkittävin vapaamuurarille on Jerusalemin Temppeli. Temppelin hengellistäminen on ensimmäinen, näkyvin ja kokonaisvaltaisin, kaikista vapaamuurariuden symboleista…Riisu vapaamuurarius sen riippuvuudesta Temppeliin; jätä pois sen rituaaleista kaikki viittaukset tuohon pyhään rakennukseen ja legendoihin ja perinteisiin, jotka ovat siihen kytköksissä, ja järjestelmä itsessään rapistuisi ja kuolisi heti. ..”   Hehän ovat kehittäneet kuvitellusta perustajastaan, Salomonin temppelin ”pääarkkitehdista” Hiram Abibista lähtien koko järjestelmänsä, joka on etenemistä aste asteelta temppelissä kohti ”kaikkein pyhintä”.
(”Encyclopaedia of Freemasonry”, by Albert Mackey, 33. asteen vapaamuurari)

Tämä tarkoittaa, että kulisseissa on jo pitkään valmisteltu tulevan Antimessiaan maailmanherruutta. Hän näyttää

aluksi Israelin ystävältä, koska on mukana ”vahvistamassa lujaa sopimusta” ja mahdollistaa Temppelin rakentamisen, mutta tämä on

vain hänen omia  tarkoitusperiään varten. Tässä  vaiheessa Israel on siis turvassa, jos arabimaat hyökkäävät. Lännen vapaamuurarijohto ei halua 

Israelin tuhoa nyt, koska Temppeli on saatava paikalleen. Se haluaa oman messiaansa palvottavaksi sinne. Tässä tulee toteutumaan:

Danielin kirjan 9: 27

”Ja hän tekee liiton raskaaksi monille yhden vuosiviikon ajaksi, ja puoleksi vuosiviikoksi hän lakkauttaa teurasuhrin

ja ruokauhrin; ja hävittäjä tulee kauhistuksen siivillä. Tämä loppuu vasta, kun säädetty tuomio vuodatetaan

hävittäjän ylitse.”

2.Tess.2:1-12

Mutta mitä tulee meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen tulemukseen ja kokoontumiseemme Hänen luokseen,….Ensin näet tapahtuu luopumus ja ilmestyy laittomuuden ihminen, kadotuksen lapsi.... tuo vastustaja, joka korottaa itsensä yli kaiken, mitä Jumalaksi tai palvottavaksi kutsutaan, niin että hän asettuu Jumalan Temppeliin ja julistaa olevansa Jumala…..

Matt. 24:15

Kun te siis näette hävityksen kauhistuksen, josta on puhuttu  profeetta Danielin kautta, seisovan pyhässä paikassa (Temppelissä) – joka tämän lukee se tarkatkoon.

Mark. 13:14
Mutta kun näette hävityksen kauhistuksen seisovan siellä missä ei pitäisi – joka tämän lukee se tarkatkoon. 

Danielin kirjassa kuvattavia uhritoimituksia eivät juutalaiset toimittaisi muualla kuin Temppelissä, siksi Temppeli todella tullaan rakentamaan. Aika on lähellä.

Omerin laskuajan muisto- ja juhlapäiviä v. 2018:

Holokaustin muistopäivä / Jom HaShoa – to 12.4.

Kaatuneiden muistopäivä /  Jom HaZikaron – ke 18.4. 

Israelin itsenäisyyspäivä 70v./ Jom HaAtzma’ut –  to 19.4.

Israelin ensimmäinen pääministeri David Ben-Gurion luki Israelin itsenäisyysjulistuksen Tel Avivissa Ijar 5, joka tuolloin osui päivälle 14. toukokuuta 1948. Israel viettää 70v. juhlavuotta!

Helatorstai / Alija Ha Maschiah – to 10.5. 

Jeshuan ristiinnaulitsemisen jälkeen Hän saarnasi vankeudessa oleville hengille (1. Piet. 3:19), nousi kuolleista, ilmestyi ylösnousemusruumiissaan muille, opetti Kuningaskunnan asioita opetuslapsilleen ja nousi ylös taivaaseen 40. omerin laskun päivänä. Alija-sanaa käytetään Jeshuan taivaaseenastumisesta.

Sana nousulle on ”alija” (sama sanajuuri kuin ”nousta”: la’alot, ma’alot), joka on tuttu sana Israelin kansan takaisinpaluusta karkoituksesta (pohjoisvaltio Israel) ja hajoituksesta (Juuda) omaan isiensä maahan. Tästä paluusta Jumala puhuu 64 kertaa sanassaan; voiko paluu enää varmempi olla. Psalmeissa 120-134 ”nousujen laulu” ”Shir Lama’alot” (matkalaulu). Näitä Psalmeja laulettiin kuljettaessa juhlille ”ylös Jerusalemiin” ja myös Temppelin askelmia noustessa. Jesaja 2:3   – Monet kansat lähtevät liikkeelle sanoen: ”Tulkaa, nouskaamme JHVH:n vuorelle, Jaakobin Jumalan temppeliin, että hän opettaisi meille teitänsä ja me vaeltaisimme hänen polkujansa; sillä Siionista lähtee laki, Jerusalemista JHVH:n sana”. Jeshuan nousemisessa taivaalliseen Jerusalemiin on sama sana ”Alija Ha Maschiach”. Kerran Hän palaa takaisin maanpäälliseen Jerusalemiin ja perustaa 1000-vuotisen Kuningaskuntansa. 

Jerusalem-päivä Jom Jerushalaim – su 13.5.

Jerusalemin vanhakaupunki vapautettiin Kuuden päivän sodan aikana v. 1967 (Omerin laskun 43. päivä) ja kaupungista tuli jakamaton Israelin pääkaupunki. Vuosi sitten oli Jerusalemin yhdistymisestä 50v. 

Helluntai / Shavuot – su 20.5. (Kuun ensisirpistä laskettuna uutislyhteen heilutus ja omerin laskennan alku siirtyivät viikolla, joten raamatullista kalenteria seuraten helluntaikin olisi viikkoa myöhemmin su 27.5.)

Yläsaliin kokoontuneet opetuslapset myös laskivat omeria ollen yhteisessä rukouksessa, miettien Jeshuan heille puhumia sanoja.

…vaan, kun Pyhä Henki tulee teihin, te saatte voiman, ja te tulette olemaan minun todistajani sekä Jerusalemissa että koko Juudeassa ja Samariassa ja aina maan ääriin saakka.

Apt 1:8

He odottivat ja olivat rukouksessa ja silloin väkevä tuulispää täytti huoneen!

Ja kun helluntaipäivä oli tullut, olivat he kaikki yhdessä koolla. Ja tuli yhtäkkiä humaus taivaasta, niinkuin olisi käynyt väkevä tuulispää, ja täytti koko huoneen, jossa he istuivat. Ja he näkivät ikäänkuin tulisia kieliä, jotka jakaantuivat ja asettuivat heidän itsekunkin päälle. Ja he tulivat kaikki Pyhällä Hengellä täytetyiksi ja alkoivat puhua muilla kielillä, sen mukaan mitä Henki heille puhuttavaksi antoi.

Apt 2:1-4

Ja kun Hän oli yhdessä heidän kanssansa, käski Hän heitä ja sanoi: ”Älkää lähtekö Jerusalemista, vaan odottakaa Isältä sen lupauksen täyttymistä, jonka te olette minulta kuulleet. Sillä Johannes kastoi vedellä, mutta teidät kastetaan Pyhällä Hengellä, ei kauan näitten päivien jälkeen.”

Apt 1:4-5

Pyhyyden Henki antoi lahjan puhua kielillä helluntaina. Monia vuosisatoja kielilläpuhuminen oli hyvin harvinaista, samoin hepreankieli puhuttuna kielenä hävisi juutalaisilta, mutta noin 110-120 v. sitten molemmat elpyivät. 

Psalmi 67

Viimeisenä omerin laskun päivänä usein luetaan Psalmia 67, koska siinä on 7 jaetta ja 49 sanaa (hepr.),joita vastaavat omer-jakson 7 viikkoa ja 49 päivää.

Psalmi muistuttaa Jumalan sanan tärkeydestä ja siinä puhutaan myös kansakunnista. Ei siis ihme, että psalmia profeetallisesti luetaan juuri vehnän ensisadon juhlassa, Shavuotina.

Psalmi 67 kuvastaa hyvin helluntaita, jolloin Ruach HaKodesh, Pyhyyden Henki, tuli uskovien päälle ja sana pelastuksesta Jeshuassa levisi kaikille kansoille.
1. Jumala olkoon meille armollinen ja siunatkoon meitä. hän valaiskoon kasvonsa meille, – Sela –
2. että maan päällä tunnettaisiin sinun tiesi, kaikissa kansoissa sinun valmistamasi pelastus.
3. Sinua, Jumala, kansat kiittäkööt, sinua kaikki kansat kiittäkööt.
4. Iloitkoot ja huutakoot riemusta kansakunnat, sillä sinä tuomitset kansat oikein ja johdat kansakuntia maan päällä. Sela.
5. Kiittäkööt kansat sinua, Jumala, kiittäkööt sinua kaikki kansat.
6. Maa on satonsa antanut. Siunatkoon meitä Jumala, meidän Jumalamme.

7. Siunatkoon meitä Jumala, ja peljätkööt häntä kaikki maan ääret.

Monet Israelissa ajattelevat, että pääsiäinen ei todella ole ohi ennenkuin omer-lasku on loppu ja tultu helluntaihin, jolloin Toora annettiin.

Jotkut taas uskovat, että 49 päivää vastaavat Israelin heimojen heprealaisten nimien kirjainten lukumäärää, joka on 49.

Sekä Tooran että Pyhän Hengen  saaminen tapahtuivat 50. päivänä. Luku 50 edustaa täydellistä ennalleenasettamista, vapautta ja on riemuvuoden luku. Kun saamme ottaa vastaan samana päivänä Sanan (Toora, elämänohjeet) ja Hengen (Ruach), se tuo meille sekä vapauden että täydellisen ennalleenasettamisen! Tätä on Shavuot-juhla, helluntai.

Ps 90:12 sanoin:  Opeta meitä laskemaan päivämme oikein, että me saisimme viisaan sydämen. Messiaan, Kuninkaamme paluu lähenee. Tehkäämme valmisteluja Pyhän Hengen johdossa.  Siunattua omerin laskun aikaa! 

Sirkku

ROMANIKANSA ON EFRAIM

SHALOM!
Alla Svensk talande vänner ! Alle Dansk talende venner ! All English speaking friends !
Suomalaiset ja Kaaleet ! Israels and Jews ! Shalom Rakkaat Pyhät !

Kirjoitin uudeksi koko kirjoituksen, koska tietoa on tullut enempi ja ymmärrys lisääntynyt. Olen ollut tässä ajan ”hiljaisuudessa” ja tuon Israelin-Efraimin heimon juuria ja samalla tuon esille Romanikansan ja heidän yhteys Israelin kansaan ja Juutalaisiin.

Joukossamme on eri tasoisia uskovia, toiset syövät vahvempaa ruokaa, toiset ovat uskon askeleissa kasvamassa. Jokainen saa ymmärrystä sen mukaan, mitä Adonai Jahshua (Herramme Jeshua) antaa.
Haluan myös muistuttaa, että mun ystävä piirissä kaikki ei ole uskovia, mutta haluavat olla minun kavereita. Sieltä voi tulla semmoista tekstiä, joka ei hengellistä. Pyydän olkaa ymmärtäväisiä näissä asioissa. Kiitos!

Tämän tarkoitus on herätellä Efraimilaiset-Israelilaiset-Juutalaiset-Romaanit-Suomalaiset ja muut omaan luokkaansa olevat ryhmät, kuten Tattaret, joka ei sama kuin tataari,(He kutsuvat itseään Resande folk eli kulkija kansaa tai mustalaiseksi, vaikka ovat vaaleita ja osaavat romani kieltä) sekä Belgian Vallonet, joka myös on joka puolella eurooppaa.

Meidän pitää olla selvillä, että israelilaisia löytyy muualtakin päin maailmaa ja eikä vain Suomesta. Myös Ruotsissa on ryhmä ”ruotsalaisia”, jotka kutsuvat itseään ”Efraimilaisiksi” ja on oma niin sanottu ”synagoga”, likellä Tukholmaa, Messiaanisia uskovia.

On ollut kirjoitus jossain blogissa, joka sanonut meidän olevan Eelamilaisia. Mutta tämä ei osu meihin, koska se on olemassa oleva maa-alue Elam-Iranissa ja he ovat täysin erillaista kansaa kuin me. Meillä ei ole mitään yhteen kuuluvaisuutta heidän kanssa. Toiseksi, me kyllä tulemme Intiasta, mutta emme ole Intialaisia, he niinikään ovat erillaisia, kulttuuriltaan ja tavoiltaan. Ja sainkin tässä selville erään ihmeellisen asian. Nimittäin Bene(Bnei) Manasse, Josefin toinen poika (Manasselaisia on löytynyt Intiasta ja heitä parhaillaan viedään Israeliin) ja Bene Efraim sekä Bene Israel ja ovat Intiasta eli se tarkoittaa, että molemmat Josefin poikien jälkeläiset olivat samalla alueella ja heitä kutsuttiin Mizrahi-juutalais/israel ja heidät lasketaan Sefardi-juutalaisiin/israelilaisiin.
Sefardi juutalaiset asuvat/ovat Espanjan tienoilla oleva ryhmä ja kummallista kylläkin ”Kaale ryhmä”, on Espanjan, Andalucian, Englannin, Irlannin, osa Ranskan ja tähän kuuluu myös Suomen romanit.
Eräs suomalainen kaveri antoi mulle vihjeen tuosta Espanjan, Sefardim juutalaisista ja silloin ymmärsin, että siinä on eräs vastaus.

Voinen lisätä tähän, että englannissa asuva Terrence Deyer oli joskus 2000 luvulla saanut Adonailta tiedon, kun hän kysyi, ketkä ovat efraimilaiset, niin vastaus oli ollut ”mustalaiset”, samoin venäjältä oleva juutalainen Rabbi oli saanut tiedon mustalaisista sekä Israelissa oleva rabbi oli myös saanut tiedon romanikansasta. En tiennyt Pekka Sartolan kirjoittamasta kirjasta:Tuon heidät takaisin? Hän viittaa kirjassaan ja kysyy ”Ovatko Romanit Efraimin sukukuntaa? Kyösti Roth on myös kirjoittanut romani kansan historiasta.
Eräs tutkija Israelissa sekä usealta olen kuullut että, Isaskarilaisia olisi Suomessa ja Sveitsissä.

Olen lyhentänyt tätä kirjoitusta hyvin paljon ja ottanut ”tärkeimmät” asiat esille. Tulkinta ei aivan täydellinen.
Kirjoittaja on Avraham Sàndor, joka on juutalais-mustalainen, Ungarista. (Minä) Hänen väitöskirjoituksensa on vastaan erään englantilaisen professorin kirjoittama mustalaisista ja heidän kuuluminen Intialaiseen kansaan. Että jopa osa mustalaisista on hyväksynyt heidän kertomuksensa mustalaisista kuuluminen intialaiseen kansankuntaan ja tehneet lipunkin, jonka alku on intialainen kärrynpyörä kuvioineen ja selittävät muka, että kärrynpyörä on kuin muistuksena kulkijakansasta vaunuilla, joka erään kerran matkusti kotimaastaan Intiasta. Minä henkilökohtaisesti en ole koskaan hyväksynyt sitä lippua, enkä intialaisuutta ja olen puhunut muutamien intialaisten kanssa ja he pitävät meitä toisen KANSAN kansalaisena.

(Avraham)
Monia myyttejä on laadittu romanikansan alkuperästä, jotka ovat salaperäisiä ihmisiä jokaisessa Länsi maissa, joita kutsutaan eri nimillä, jotka tunnetaan yleensä mustalaiset, Gitanos, Cigány jne, jonka etnisyys on Romani-Romni-Rom useimmille ryhmille ja toinen ryhmä on Sintit ja sekä Kalderas ryhmä.

Itse asiassa, romanit tulivat Eurooppaan pitkän matkan jälkeen, joka alkoi Intiasta on tosiasia, joka kylläkään ei tarkoita, että he tulivat alkuperäisestä kotimaasta.
Jos meidän on otettava vakavasti kaikki hypoteesit, että vain kieli pitää määrittää ihmisten alkuperää, meidän on oletettava, että lähes kaikki Pohjois-afrikkalaiset tulivat Arabiasta, että Ashkenazim juutalaiset ovat Saksan heimoa, että Sefardim juutalaiset espanjalaiseen heimoon. Jne. Mustat amerikan ihmiset eivät edes tiedä, mitä kieltä heidän esi-isänsä puhuivat ja näin ollen niiden on oltava Englantilaisia. Ehdottomasti kieli ei yksin riitä perustamaan etnistä taustaa.

Monet ovat tehneet tutkimusta ja yrittäneet todistaa mustalaisia intialaista alkuperää, ja ne kaikki ovat epäonnistuneet yksi toisensa jälkeen ilman vakuuttavaa todisteita. Kaikki nämä ovat tyhjiä tuloksia, jonka luonnollinen tutkimus tehdään seurauksen mukaan väärillä kuvioilla: he jättävät pois ydinasian romanien kulttuurin.
Miksi ei ole mitään yksittäisiä ihmisiä Intiassa liittyen Romaneihin? Miksi kaikki Romaanit muuttivat, jättämättä jälkeäkään itsestään tai joitakin sukulaisia? On vain yksi mahdollinen vastaus: He eivät ole intialaisia, niiden alkuperä ei ole siinä maassa ja heidän kulttuurinsa oli täysin ristiriidassa Intialaisten kanssa.

On asiakirjoja, jotka koskevat romaneja paljon aikaisemmin kuin 15,16 luvulla, 12 vuosisadalla jo merkintöjä, jossa heitä myös kutsuttiin ”egyptiläiseksi”. Länsi-Euroopassa, esimerkiksi heitä nimettiin ensimmäisenä romanien ryhmänä ”Bohemian” vanha nimi Bohemia Tšekki ja unkarilaiset – nämä nimet ovat hyvin yleisiä vielä tänään.

Heitä ei ole koskaan kutsuttu ”intialaiseksi” Euroopassa. Ennen Bysantin alueella, romanit asuivat pitkään muslimimaissa, ja se tunnetaan myös että kuka omaksuu islaminuskon, on vaikeampi kääntyä kristinuskoon. Kuitenkin romanit, kun he saapuivat Bysantin alueelle, he olivat ”kristittyjä”.

Tämä herättää mielenkiintoisen kysymyksen: Kuinka romaanit tiesivät Raamatun muslimi alueella? Tässä on jotain, josta voi perustella, koska romanit eivät tunteneet kirjoituksia, jos ei kuulo puheitten kautta! Intiassa, Persiassa ja arabian maat, jossa he matkustivat ennen Eurooppaan tuloa, he eivät ole koskaan kuulleet mitään kommentteja Raamatusta ja todennäköisesti ei edes Bysantin tai muualla Euroopassa. On epätodennäköistä, että romanit olisivat tunteneet Raamattua, jos ei sitten Raamatun tarinat olisi syvästi kaiverrettu kollektiiviseen muistiin. Tämä muisti oli mukana pitkän vaelluksen aikana Intiassa, jopa niin paljon ja vahvaa se oli, että se ei ole ottanut pienintäkään osaa hinduismin kulttuuriin tai muita asioita Intiasta.

Nykyään useimmat romanit lukevat Raamattua ja ne monet hämmästyneenä sanovat: ”Kaikki meidän lait ja säännöt on kirjoitettu Raamatussa!” – Mikään muu kansa maailmassa paitsi juutalaiset voivat sanoa näin, ei kukaan Intiassa, eikä mikään muukaan maa.
.
”Joka tapauksessa Bysantin hyvin varhaisessa vaiheessa, Mustalaisennustajia kutsuttiin” egyptiläiseksi ” ja papisto kielsi ettei kukaan kuulisi niitten ennustamista. Hesekielin kirjan perusteella (30:23), romaneja kutsuttiin egyptiläiseksi paitsi Balkanilla, niin myös Unkarissa, jossa aiemmin niitä oli joskus kutsuttu” faraon ihmiset”, ja lännessä, jossa sanat ovat peräisin Kreikan nimestä egyptiläinen (Egypt, Gypsy ja Gitano) käytetään laajalti viittaamaan Atlantin haarana romani ihmisiä ”.
On oltava jokin selitys sille, miksi Bysantinlaiset kutsuivat heitä egyptiläiseksi – tätä selitystä ei kukaan kirjailija ole määritellyt. Romanit ovat myöntäneet olleensa Egyptissä kauan sitten menneisyydessä.

Miten on mahdollista, että ei ole mitään pappissäätyä romanien keskuudessa? Mitä tapahtui ”romaneille”? Kaikilla Indoarjalaisella kansoille oli pappissäädyt, ja monet muut kansat, mukaan lukien Media-Persia ja myös seemiläisten kansojen, paitsi yksi: Pohjois israelilaiset – niiden erottaminen Juudaasta, he menettivät leeviläiset ja siksi, mitään muuta heimoa ei nimitetty pappeuteen. Oli julkisuuden, taiteilijoita, käsityöläisiä, sotureita ja kaikenlaista sosiaalista asemaa israelilaisten keskuudessa, mutta ei pappeja.

Historia todistaa, että Hebrea kielettiin tai jäi maanpaossa pois, ja he menettivät kielen suhteellisen lyhyessä ajassa – yksittäinen tosiasia on, esimerkiksi Mizrachi juutalaiset puhuvat vielä assyrialaista aramea; Sefardi juutalaiset puhuvat Latinoa, Ashekenazi juutalaiset puhuvat Yiddisch ja romanit puhuvat kaalokieltä.

On totta, että romani kieli muodostettiin alun perin indoeurooppalaisen yhteydessä, mutta sama ”Intian” sanat ovat yhteisiä kieliä muiden kanssa, jotka olivat olemassa ulkopuolella niemimaata, nimittäin Mesopotamiassa. Hurrien kielet ovat todennäköisimmin tausta intialaiseen kieleen (kun tarkistaa antiikin. Sanskritin liittyvät kielet ovat Lähi-idässä puhuneet laajalta alueelta, mukaan lukien Kanaan: raamatun Horilaiset (Hurrit) asuivat Negevin tienoilla, Jevusilaiset ja Hivviläiset, kaksi Hurrien heimoa, Juudan ja Galilean alueella. Pohjois Israelilaiset olivat alun perin siirretty assyrialaisten sekaan ”Hala, Havur, Guzana ja Meedian kaupunkeihin” (2Kun. 17: 6) – joka on juuri Hurritien maa. Niiniven kaadettua Babylonian, useimmat Hurrilaiset, jossa osa israelilaisia olivat maanpaossa, muuttivat itään päin ja josta ne jatkoivat ja muuttivat Intiaan ja ylemmän Gangesin alueelle.

On mielenkiintoista huomata, että tietyt romani kielen sanat ovat heprean ja aramean kielen alkuperää. Erityistä kiinnostusta on sanalla, joka liittyy Kalderash mustalaismurteeseen ja Kalo-romano (espanjan-mustalainen) on kaksi eri merkitystä: ”kinaasi” tarkoittaa ”ostaa” ja on lähes sama identtinen merkitys hepreaksi, kun taas toinen murre ”Kinari” tarkoittaa kirjaimellisesti ”varastaa”. Lisäksi seitsemän päivän nimet: vaikka neljä niistä otettiin eurooppalaisen pakanalliset nimet, muut kolme liittyy suoraan juutalaisen kulttuuriin, luku Shabat, seitsemäs päivä. Romanit sanovat Sabatoné. Mutta mikä on vieläkin mielenkiintoisempaa, muut kaksi päivää, joka on nimeltään ”Tetrazhiné” tarkoittaa ”Neljäntenä päivänä”, ilmeisesti seurausta Kreikan lainasanasta (tetra – neljä). Toinen on ”Parashtuné” luetaan ”Parasha”, jolla tarkoitetaan viikon ensimmäistä päivää (alku, alkaa alusta).

Erittäin tärkeä ja harkintaa otettava ”Intian-alkuperä-teoria” tutkijoiden mielestä on etnonyymi sana: ”Rom”. Ei ole mitään mainintaa missään sanskritin asiakirjoissa Romaneista. Sana itsessään tarkoittaa ”ihminen” ja on vain yksi viittaus: muinaisen Egyptin sana Rom = ihminen. Raamatun mukaan, Pohjois israelilaisilla oli murre eroja Juudan ihmisten kanssa, ja oli enemmän kiinnitetty Egyptin kulttuuriin sekä Kanaanin ympäristöön. Toinen mielenkiintoinen Romani sana ”manrho” (tarkoittaa ”leipä”), joka lausutaan ja kuulostaa samalla tavalla kuin heprean ”man-hu” – manna suomeksi (2Moshe 16:15).

Tämä oli alku heidän kielen kehityksestä ja he joutuivat unohduksiin, keitä he olivat, paitsi niiden tietoisuus oli erilainen, erikoisia ihmisiä, jotka eivät saaneet sekoittaa ”Gojim” (myöhemmin Gadje). Heillä oli tiettyjä sääntöjä, joista ne eivät luopuneet, puhtaus lait ja usko yhteen Jumalaan, että oli yksi jonka lupaus täyttyi: he olivat jälleen maanpaossa, ehkä ikuisesti … Heitä ei enään kutsuttu ”Israel”, nyt he olivat ”ihmisiä”, ja heidän esi-isänsä Egyptin maanpaossa nimeltään ”Romer”. Kun Assyrian sääntö, babylonialaiset karkoittivat myös eteläiset veljekset, mutta he pitivät identiteettinsä, heidän sosiaalinen rakenne ja heidän papiston heimo ja 70 vuotta myöhemmin, he palasivat takaisin Kanaan maahan, joka on nyt tunnustettu ”juutalaisten maaksi”.

(Minä)
Tutkittua Raamattua, olen ottanut esille muutamia Raamatun paikkoja ja kaikki lähti oikeastaan käyntiin jo 98 luvulla, kun Jahweh näytti näyn Israelin lipusta, ihmettelin ja kysyin Jahwelta, mitä tekemistä minulla on sen kanssa? En saanut vastausta, se oli epämääräinen ja ei antanut viittausta mitä tehdä. Noin kuukautta myöhemmin, rukoilin silloin Israelin puolesta, kun yhtäkkiä Jahweh alkoi puhumaan äänellä ja sanoi ”Sinä olet israelilainen”. Hätäännyin jostain syystä ja sanoin Jahwelle ”Enkö olekaan mustalainen?”. Ja sieltä tuli heti suoraan vastaus selvällä äänellä ”Et ole”, Olet israelilainen ja Josefilaisia. Menin täysin hiljaiseksi, olin osaksi shokissa. En tiennyt silloin ketkä olivat Efraimilaiset, se oli vielä minulle tuntematonta aluetta. Satuin sitten kertomaan eräille ”romani työntekijöille” ja he tyyssäsivät sen kokonaan, sen jälkeen en puhunut siitä mitään, olin hiljaa, aika ei siis ollut kypsä kerrottavaksi. Itse olin täysin varma asiasta, koska sain sen selvästi ja suoraan Jahwelta ja täysin spontaani tilassa, jota en odottanut. Nyt oli aika siis kertoa tämä eteenpäin, 2017.

1Mos.48, Jakov siunasi profeetallisesti poikansa, mutta hänellä on erillinen siunaus Efraimille ja Manasselle, Josefin kahdelle pojalle. Manassesta sanotaan tulevan KOKONAINEN KANSA, jolla tarkoitetaan yksi kansakunta, kun taas Efraimista sanotaan tulevan KANSOJEN PALJOUS, jolla tarkoitetaan monia kansoja, kansan heimoja hajotettu muihin maihin. Heistä sanotaan, että he ovat kadoksissa, itse Efraimin jälkeläiset.
Efraim tarkoittaa myös ”Jumala on tehnyt minut hedelmälliseksi NÖYRYYDEN maassa”. Kuinka sana onkin profeetallinen. Vielä ”pakana” maissa, heitä edelleenkin NÖYRYYTETÄÄN.
Sana osoittaa tässä, että kun Josef oli Egyptissä, jota hän kutsui nöyryyden maaksi, niin samalla Egypti tarkoittaa maailmaa vertauskuvana
5Mos.30:1-7 SIUNAUS tai KIROUS, paina sydämeesi, joiden luo Herra on sinut KARKOITTANUT. Kokoaa sinut jälleen KAIKISTA KANSOISTA.
Amoz.9:9 Käsken SEULOA Israelin heimoa KAIKKIEN KANSAIN SEASSA.
Sak.10:6-12 Tässä kuvataan selvästi paluusta-Alijah. Viheltää merkin VIERAISIIN MAIHIN joutuneille. KANSANI ON OLEVA SUURI, yhtä suuri kuin se oli ennen… Tämä on lähiaikoina tapahtuva, täydellinen paluu. Josefilaiset pelastetaan tai palautetaan?
Hos.1 luku on erikoinen ja profeetallinen, että se vaatii ymmärrystä kokonaisuudessaan, koska se puhuu israelin karkoituksesta ja taas paluu takaisin Herran luokse samassa luvussa.
10) Toinen vers. …ja NIISSÄ MAISSA, johon heidät on karkoitettu KANSAKUNTIEN keskuuteen, kun olivat rikkoneet lain, he SAAVAT PALATA ja heidät tehdään suureksi. Heille sanotaan ”Elävän Elohimin kansa”.
Hos.6:11 Silloin tulee aika Judah elonleikkuuseen, kun minä käännän kansani KARKOITETUT takaisin (Efraim). Aivan selvä ilmoitus lopun ajasta. Onko kyse Judan herätys? Ja selvä Efraimin paluu.
Efraimista sanotaan ”karkoitetut” ja Judahsta ”hajotetut”, mutta tämäkin osa on sekoitettu keskenään raamattuun.
Hos.9:17 Sanoo ”KANSOJEN SEASSA HE JOUTUVAT KIERTÄMÄÄN”. Kuka muu kansa on ollut kiertolainen kuin mustalainen kautta aikojen.

(Terrence)
Kirjan kirjoittaja kertoo näin: Maailmassa on pyöreästi 12 miljonaa mustalaista ja noin 13 miljonaa juutalaista. Molemmat ovat tummia suuremmalta osilta. KUMMATKIN HAJONNEET MAAILMAN NELJÄÄN KOLKKAAN, JOKA ON VAINOJEN AIHEUTTAMIA.
Molemmat pitävät itsensä erillään ympäröivistä yhteiskunnista, säilyttäneet vahvan ja erillisen identiteetin. Molemmilla sananparsi, sinua ei hyväksytä, jolla tarkoitetaan valtaväestöön. Molemmilla on musiikki ja viihde, rakkaus kultaan, moraalinen säädöstö tai laki elämän ohjeena, kuten peseytyminen, puhtaus, ruuan valmistus jne. Tunne-elämä, vainot euroopassa, joukkotuho nazisaksan aikana.

Mustalaiset eivät puhu hebreaa vaan romani tsib, sen sanotaan alunperin olevan sanskritin sukuista kieltä. Raamatussa on maininta Jes.19:18, että 5 kaupunkia Egyptin maassa puhuivat kanaanin kieltä, jonka viittaus on siis sanskritin sukuinen kieli aivan kuten romani tsib.

Mustalaiset ovat omaksuneet sen maan uskonnon, jossa asuvat, mutta eivät ole koskaan sitoutuneet mihinkään niistä tosissaan, syy yksinkertainen heillä oli oma jumalansa. Mustalaisten parissa on pitkään palvottu O`Del tai El kutsuttua jumalaa. Suomen ryhmä sanoo: Devel-Dev El. Tällä me meinataan taivaan Jumalaa.

(Minä)
Meillä on myös baal sana, kaikki mustalaiset tietävät tämän sanan, joka on hebrean sana ja tarkoittaa ”herra”. Tämä sana voi olla kytkettynä aikoinaan epäjumalasta, mutta unohtui aikanaan sukupolvesta toiseen ja jolla me nykyisin tarkoitetaan päätä tai tukkaa. Suomen kaaloryhmä on kaikista eniten eristäytynyt muista romaniryhmistä, ettei heillä ollut paljonkaan tietoa ja yhteyttä ulkomaan romaneihin ja heidän historian tapahtumista. Toisaalta muurina on myös ollut romani kieli, jota suomen mustalainen ei puhu tarpeeksi hyvin. Joskin ulkomaan mustalaiset ymmärtävät tämän, että suomen kaalo ei ole saanut puhua omaa kieltä, syy voi olla kova lakisäädös. Tästä johtuen melkein kaikilla suomen mustalaisilla on Ruotsin, Itävallan, Sveitsin tai Saksan kielinen sukunimi. Ne eivät ole tyhjästä otettu vaan maaherroilta tulleet sukunimet annettiin, että tiedettiin, kenen omistuksessa he olivat ja pakko-orjina työnteoissa. Toinen mahdollisuus tietenkin on, että ovat ottaneet sen maan sukunimen, johon muuttaneet.

(Suokaa anteeksi KAALEET tätä kirjoitusta, mutta laitan nyt häpeän pöydän alle ja joudun jatkossakin puhumaan/kirjoittamaan asioista suoraan)
Hos.14: Historia kertoo, että näin oli tapahtunut, kun mustalaisia vainottiin ja natsisaksa teki juuri niin kuin tämä jae osoittaa. Heitä hakattiin, ruoskittiin, pahoin pideltiin, panivat paaluihin kiinni, panivat heidät alastomana ulos talvipakkaseen, heittivät jokeen ja järviin, he nimittäin eivät osanneet uida, he hukkuivat…luin tästä Tanskan mustalaishistorian kirjan ja siellä kerrottiin niistä raakuuksista joita heille tehtiin, tuo oli vain alkupalaa, sillä siellä oli paljon pahempia asioita, esim. lapsia ja sylivauvoja heitettiin puuhun tai heilautettiin jaloista ja pää murskaksi tai poljittiin ja potkittiin kuin jalkapalloa, naisia raiskattiin(tehtiin pahempia juttuja, joita en viitsi edes kirjoittaa), ne jotka odottivat lasta, vatsat auki tai pistimellä läpi, miehiltä leikattiin sukupuolielin tai murskattiin, he olivat kidutuksessa, moni heistä kuoli veren hukkaan. Saati mitä tehtiin nuorisoille, (sanon vain kauheaa raakuutta ja häväistystä). Joka tapauksessa monenlaisia sairaita experimenttejä tehtiin joka alalta, näitä samoja asioita tehtiin myös juutalaisille, kummatkin heimot joutuivat tähän osaan….Olin shokissa kun luin sen kirjan, luin sen vuonna `88. Osa näistä pelastuneista tiesi kertoa mitä oli tapahtunut ja joku oli sitten kirjoittanut muistiin ne. Nämä asiat ovat dokumentoituna mustalaishistoriassa.

(Terrence)
Tässä kirjan kirjoittaja kertoo: Hos.2:16-18,21,22 Jumala houkuttelee Israelin takaisin itselleen ja sitä tapahtuu parhaillaan ja on tapahtunut näinä vuosina, ainakin lännessä, mutta se leviää mustalaisyhdyskuntiin maailman laajuisesti.
Hos.11:10,11 Hosean mukaan Efraimin saamiseksi liikkeelle tarvitaan vieläkin enemmän, että he lähtisivät liikkeelle. Tuo ärjyntä, josta seuraa Jumalan pelko, saa sen aikaan. Kysymys kuuluu minkä muodon tuo ärjyntä saa, että he lähtevät liikkeelle?
Voi myös tarkoittaa Ilm.kirjan 10 luvussa kuvattua enkeliä, joka huusi kovalla äänellä, niinkuin leijona olisi ärjynyt. Toinen vaihtoehto on myös, että se kuvaa Mashiachin Hengen täyttämän ja innoittaman miehen profeetallista palvelutyötä, Elian voitelulla varustettu.
Mat.17:11 jossa Jahshua vahvisti, että Johannes Kastaja täytti osittain Mal.4:5 jakeen profetian Elian tulemisesta ennen Mashiachsta. Hän osoitti kuitenkin selvästi, että lopullinen toteutuminen on tapahtuva vasta ennen hänen toista tulemustaan, koska Johannes ei selvästikään vielä pannut kaikkea kohdalleen.
Joka tapauksessa voimme odottaa voimakasta profeetallista henkilöä, joka näyttelee tärkeää roolia Israelin kokoamisessa entiselleen, vastaanottamaan Kuningastaan Jahshua ha Mashiachsta ja paluu Israeliin.

Tämä Pekka Sartolan kirjoittama kirja. Tuon heidät takaisin? Hän viittaa kirjassaan, että ja kysyy ”Ovatko Romanit Efraimin sukukuntaa?
Otsikko: Natsiajan todistus puoltaa selkeästi, että Romanit olisivat Efraimilaisia… Jer.31:1,9,20 ”Jeremia puhuu tässä, Israelin kymmenestä heimosta, sekä erikseen yhdestä heimosta, Efraimista. Herra on Israelin Isä ja Efraim Hänen esikoisensa, siis Jakov-Israel aikanaan adoptoima Josefin nuorempi poika joka sai esikoiselle kuuluvan siunauksen. Puoleksi Egyptiläinen ja Hebrealainen, kuitenkin Yahwelle kallis poika ja lempilapsi. Siitäkin huolimatta miten kyseinen esikoinen ja lempilapsi on suhteensa Yahween hoitanut, tai pikemminkin jättänyt täysin hoitamatta. On vaikea ajatella että seuraava Efraimia koskeva analyysi voisi tarkoittaa Efraimia Israelin kaikkien 10:n heimon edustajana, kyse on pikemminkin yhdestä erikoisesta heimosta, jonka tavat ja luonteenpiirteet, kulttuuri ja kansallinen historia viittaavat ennemminkin romaniheimoon, kuin niinkin laajaan kokonaisuuteen, jota muut kadonneet heimot edustavat.
Hoosean kirjasta löytyy eri jakeita:
Efraim on liitossa epäjumalain kanssa, Efraim on harjoittanut haureutta, Efraim hajoitetaan kansojen joukkoon, Efraim ei ymmärrä on tyhmä ja taitamaton.
Efraim on hakattu maahan, joutunut pakolaiseksi pakanoiden sekaan, Efraim palvelee siellä muita jumalia, puuta, kiveä ja epäjumalia. Efraim ei saa milloinkaan rauhaa, tulee sananparreksi ja pistopuheeksi, hänen jalkana ei löydä lepopaikkaa. Efraimilla on vapiseva sydän, rauenneet silmät ja nääntyvä sielu jne…”
Mutta kuitenkin, tämä sama Efraim on Yahwen silmissä kallis, sillä Hän on tehnyt kansansa kanssa ikuisen liiton ja pitää oman sopimuksensa siitäkin huolimatta miten liiton toinen osapuoli on oman sopimuksensa hoitanut. Efraim on esikoinen, kallis poika, lempilapsi, siksi Yahwen täytyy armahtaa häntäkin.- niinä päivinä- aikojen lopussa.
Yahwen armo ja rakkaus on käsittämätöntä. (viittaa sanan kohta Jes.50:4-5 lopun aikaan oikeastaan milleniumiin) sekä Hes.37:15-23…”Ajankohta viittaa sellaiseen, joista osa on toteutumatta ja siis edessämme. Osa Juudan heimosta on jo maassaan, tuotu pois kansojen keskuudesta ja perustanut oman valtionsa. Yhtälailla surullinen tosiasia on se, että nykyinen Israel ei ole täysipainoisesti Yahwen johdatuksessa, eikä tunnusta Häntä, samoin kuin Yahshuan Messiaanisuus on suurelle osalle heistä tuntematon käsite. Vasta kun kaikki Juutalaiset kaikista kansoista on koottu takaisin omaan maahansa, heistä tulee yhtenäinen. Yahwea pelkäävä ja kunnioittava kansa, Yksi Kuningas on silloin hallitseva heitä, sanoo profeetta Hesekiel, milloin tälläinen on mahdollista?
Valitettavasti ei ennen kuin shalom kuningaskunnassa, ajankohta josta käytetään nimitystä Millenium. Vasta silloin astuu voimaan Jesajan mainitsema iankaikkinen liitto. Sitä ennen täytyy toteutua myös seuraava profetia, jonka tulkinta ei liene kaikkein helpoimpia, mutta viittaa selkeästi aikaan, joka liittyy jälleen kerran niihin päiviin, aikojen lopulla. Lue Jes.11:11-13(Huom Toisen kerran)…

HEBERIN VAIMO, JAAEL

HEBERIN VAIMO, JAAEL – JA TELTTAVAARNAN KAUTTA TEHTY TUOMIO

Sapatin raamattuteksteissä (parasha besha’lach) on Tuom.4-5 luvut, jossa naisprofeetta [נְבִיאָ֔ה] Deborah kehoittaa Baarakia lähtemään sotaan Jaabinin sotapäälikköä Siiseraa vastaan. Profetia on:

”Herra on myyvä Siiseran naisen käsiin”- Tuom.4:9

Raamatun teksti kertoo että tämä nainen on Jaael [יָעֵ֣ל], keeniläisen Heberin vaimo, joka surmasi Siiseran lopulta teltassaan, Siiseran sinne paettua Baarakia.

Tiedämme että Jaael oli Jetron, eli Mooseksen appivanhemman sukulaisia, ja tämä mielestäni selittää miksi Jaael oli liittynyt Israelin Jumalan yhteyteen kanaanilaisten jumalien ja kuninkaiden sijasta. Jaael taisteli oikeassa kiivaudessa Israelin puolesta. Raamatussa on paljon ns. ”kansoista” Israeliin liittyneitä, kuten esim. Ruut.

Tuom.5:24 ”Siunattu olkoon vaimojen joukossa Jaael, keeniläisen Heberin vaimo, siunattu vaimojen joukossa, niiden jotka teltoissa asuvat.”

Telttavaarnalla tapahtunut Siiseran kuolema, osoittaa että MAA on HERRAN – HÄN on ottanut ”telttamajansa” nyt Kanaanin maassa, kukistaen sen epäjumalat sekä hirvittävät synnin teot (eräät raamatuntutkijat ovat esittäneet että kanaanilaisiin riitteihin kuului jopa kannibalismia > 4Moos.13:32 ”on maa, joka syö omat asukkaansa”).

Lupaus HERRAN kansalle on:

Jes.54:2 ”Tee avaraksi telttasi sija, levennettäköön sinun majojesi seinien kangas. Älä säästele! Pidennä telttaköytesi ja vahvista vaarnasi.
Jes.54:3 Sillä sinä olet leviävä oikealle ja vasemmalle, sinun jälkeläisesi ottavat omiksensa kansat ja tekevät autiot kaupungit asutuiksi.”

Opimme, että Jumala käyttää naisia hyvin tärkeissä tehtävissä, kuten tässä profeettana ja silloisena tuomarina. Myöskin opimme, että Jumala ei salli kauhistuttavia synnintekoja epäjumalanpalveluksessa, vaan Hän sotii voimallaan ne pois luvatusta maasta. Tämä sota ei uuden liiton valossa ole lihaa eikä verta vastaan, vaan pahoja henkiolentoja vastaan taivaan avaruuksissa, josta ”lävistetty” Messias Jeshua on saanut voitonriemun.

Gematriassa יתד (teltta-vaarna) rinnastuu lukuarvossaan sanaan השקט (hiljaisuus; levollinen-rauhallisuus). Synnin tuomitseminen ja epäjumalien poistaminen johtaa Jumalan teoissa aina rauhattomuuden ja sodan poistumiseen:

Jes.32:17 ”Silloin vanhurskauden hedelmä on rauha, vanhurskauden vaikutus lepo [שקט] ja turvallisuus iankaikkisesti.”

Tuom.5 luku myös päättyy sanoen: ”Ja maassa oli lepo [שקט] neljäkymmentä vuotta..”

Hepreassa חבר, eli Heber (Jaaelin aviomies) myös merkitsee ”ystävää/kumppania”. Tässä koen että on eräänlainen ”salaisuus”, sillä Jes.53: sanotaan hepreaksi: מוּסַ֤ר שְׁלוֹמֵ֙נוּ֙ עָלָ֔יו וּבַחֲבֻרָת֖וֹ נִרְפָּא־ לָֽנוּ (”musar shelomenu alav uva’chavurato nirpa-lanu”) eli ”ja hänen haavainsa kautta me olemme paratut”. Hepreassa ”haava” on חבורה (cha’vurah), joka rinnastuu sanaan חבר ”ystävä”.

Vaikka Tuom.4 luku onkin meille voimakasta tapahtumaa, on sen sisällä kuitenkin sanoma Messiaan haavoista, niin että todellinen vihollisuus tuomittiin HÄNEN yllänsä, että meillä rauha olisi. Hänen ”haavansa” tekevät myös Hänet meille läheiseksi ”ystäväksi”.

Jaael toimi Jumalan tahdossa. Siiseraa tuli kohdata tuomio, eli kuolema. Hänen ohimonsa lävistettiin telttavaarnalla. Synti on tuomittu Messiaan Jeshuan yllä – tämä tulee pysyä vakavana totuutena sydämissämme. Häntä lyötiin syntiemme tähden, että meillä rauha olisi: HÄNEN haavojensa kautta me olemme parannetut.

————–

Nyky-Israelissa Jaael [יָעֵ֣ל] on hyvin suosittu naisen nimi.

P.K  Lähde B’tzelem Elohim facebook

ILMESTYSKIRJA 12:1-2

http://www.tv7.fi/vod/player/38346/

Mark Biltz halua muuttaa ihmisen näkökulmaa. Olemme Jumalan edessä kuin hiekan jyvä suhteessa Hänen suuruuteensa. Aurinko, kuu ja tähdet luotiin merkeiksi meille.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=HJ3rtMmyLNk&fref=gc

Murtunutsydämisen miehen talossa

Hei Raimo, tässä on nyt juttu.

Rakensin sen jännittävästi siten, että lähdemme jäljittämään koululta löytyneitä johtolankoja ja ne johtavat sinun luoksesi. Teet kerta kaikkiaan hienoa työtä mielestäni. Jutussa sitä ei valitettavasti käsitellä kovinkaan laajasti, sillä pääosassa on itse mysteeri ja sinun intohimosi lähetystyöhön sekä kohtaamasi haasteet, työ ei totisesti ole helppoa. Arvostan.

Kerro, löydätkö asiavirheitä? Katson ne kuntoon huomenna.

Sonja Huhtaniska

kurssikeskus

Murtunutsydämisen miehen talossa

Miksi täydellisesti tuhotulla lappilaisella ala-asteella on kaikkialla venäjänkielisiä esitteitä, joissa kerrotaan 1990-luvun alussa kuolleen savolaisen lapsievankelistan tarinaa? Jäljet johtavat murtunutsydämisen miehen luo.

Jos nämä seinät osaisivat puhua, ei niiltä mahtaisi suunvuoroa saadakaan. Tässä hylätyssä koulurakennuksessa on totta vieköön tapahtunut jotakin erikoista.
Katselemme valokuvaaja Anssi Jokirannan kanssa hämmentyneinä ympärillemme yhdessä luokkahuoneista. Entisen Rovaniemen maalaiskunnan alueella sijaitseva kivitalo on tuhottu puistattavalla päättäväisyydellä, lattiasta kattoon.
Mutta ei siinä vielä kaikki.
Luokassa on sänkyjä. Astioita. Vaatteita. Aivan kuin joku olisi asunut täällä ja lähtenyt kiireellä yön selkään, kauan sitten.
Erityisesti yksi asia kiinnittää huomiomme: vaaleanvihreät vihkoset, joiden kansiin on painettu pellavapäinen pikkupoika sekä levottomuutta herättävät numerot.
14.4.1984–23.7.1992.
Esitteitä on ympäri koulurakennusta, kaikkialla. Ne on painettu vuonna 2011.
Tiedämme suurin piirtein, milloin jotakin on tapahtunut. Mutta mitä ja miksi – se jää meille arvoitukseksi. Sillä esitteet on painettu venäjänkielellä.
Paitsi että, hetkinen. Ohuen vihkosen viimeiseltä sivulta työparini löytää johtolangan: kuvan hautakivestä, jonka kulmaan on ikuistettu kansikuvapojan kasvot. Kiveen on kaiverrettu nimi: Jussi Heikki Havukainen.
Seisomme revityn rakennuksen läpitunkevassa hiljaisuudessa.
Mitä ihmettä tämä merkitsee?

Johtalanka 1: Lapsievankelista

Nyt tarvitaan salapoliisin työtä. Kerro, kerro, googletin: kuka on Jussi Heikki Havukainen?
Mielekkäitä hakutuloksia tulee tarjolle kaksi. Ensimmäinen on Koillis-Savon sanomissa syyskuussa 1992 julkaistu hartausteksti. Sen on laatinut Kaavin kunnan pitkäaikainen kirkkoherra, Jari Muta.
Toisen, elämänkerrallisen tekstin on kirjoittanut Jussin isä, Kalevi Havukainen. Ilmenee, että nimenomaan tämä tarina on käännetty vaaleanvihreisiin vihkosiin venäjäksi.
Tarina. Sitä voi luonnehtia hätkähdyttäväksi.
Tarinan mukaan Jussi oli savolainen lapsievankelista, joka tuli uskoon viisivuotiaana ja todisti siitä lähtien herran sanaa peräänantamattomalla palolla. Hänen vanhempansa olivat helluntailaisia, mutta Jussi itse halusi liittyä luterilaiseen kirkkoon.
• Päiväkodissa ruokapöydässäkin hän lauloi ”Lähde Jumalaan pulppuaapi, virta Herran täynnä on.” Kun Jussi ei malttanut olla hiljaa, hänet laitettiin keittiöön syömään, Kalevi-isä kirjoittaa.
Jussi kiersi kertomassa jumalasta kaikille, jotka suinkin olivat valmiita kuulemaan – ja myös heille, jotka eivät välttämättä olisi olleet valmiita. Isän kirjoituksen mukaan hän muun muassa opasti erästä aikamiestä seuraavasti:
• Ei sinun omilla voimilla tarvitse lopettaa kaljan juontia ja tupakan polttoa, vaan Jeesus antaa sinulle uuden mielen ja halun.
Pienen evankelistan maanpäällinen taival jäi lyhyeksi. Jussi oli kuollessaan vain kahdeksanvuotias. Viimeisen kerran, kun vanhemmat näkivät poikansa elossa, tämä pyysi anteeksi:
• Äiti, älä ole minulle vihainen, jos en tänään muista tulla ajoissa kotiin, sillä tänään minun on ehdottomasti oltava Jumalan sanan kuulossa.
Myöhemmin samana iltapäivänä isä löysi hänet hukkuneena läheisestä järvestä.
Sekä Mutan että Havukaisen kirjoituksissa kerrotaan kuolemaan liittyvästä, merkillisestä sivujuonteesta. Hieman aiemmin Jussin kuolinpäivänä eräs Havukaisen perheen tuttava, 12-vuotias Olli-poika, oli joutunut onnettomuuteen.
Tämä kuitenkin tuli tajuihinsa ambulanssissa ja kertoi kuljettajille nähneensä ilmestyksen, jossa hänet käännytettiin viime hetkellä pois taivaanporteilta. Sen sijaan, hänen näyssään, porteista kävi Jussi.
Soitan sekä Jari Mutalle että Kalevi Havukaiselle. Molemmat ovat oikeita, olemassa olevia henkilöitä ja vakuuttavat kertomansa todeksi. Pienen evankelistan isä vastaa puhelimeen kesämökillään.
• Niin se kaikki tapahtui. Jussi oli aika erikoinen nappula, hän sanoo lempeästi ja katselee tontillaan sijaitsevaa kohtaa, josta pojan haudalle aikanaan haettiin kivi.
Jos Jussi olisi saanut elää, tämä olisi nyt 33-vuotias. Poika jätti kuitenkin jälkensä lähetystyön alalle. Hänestä kertovaa tekstiä on käännetty useille kielille, jopa kiinaksi.
Isä on tehnyt sovinnon menetyksensä kanssa.
• Jussi otettiin kotiin, koska hän kasvoi täyteen miehuuteen jumalan koulussa.

Johtalanka 2: Tuhottu koulu ja venäjän kieli

Lapsievankelistan osuus arvoituksessa on ratkaistu.
Se on kuitenkin vasta alkua. Miten kummassa venäjänkieliset lähetystyölehtiset ovat kulkeutuneet lappilaiselle alakoululle? Kuka rakennuksen on tuhonnut?
Lähistöllä asuvat kyläläiset osaavat valaista tapahtumia jonkin verran. Se kuitenkin vain lisää hämmennystäni.
• Koululla pyöri jossain vaiheessa jotain venäläisen lastenkodin porukkaa. Ne veti siellä uskonnollisia leirejä. Sitten sinne pesiytyi huumejengi, joka tuhosi sen kokonaan.
Ööh, okei. Huumejengin vielä ymmärtää, mutta mitä ihmettä uskonnollinen, venäläinen lastenkoti tekee hylätyllä rovaniemeläisellä alakoululla?
Kysymys on yksinkertainen, suorastaan kohtuullinen, mutta vastauksen mittasuhteet ovatkin sitten kokonaan toista luokkaa.
Ilmenee, että koulun tapahtumat juontavat epäsuorasti juurensa vuonna 1991 tapahtuneeseen Neuvostoliiton hajoamiseen, kommunismin romahtamiseen ja Venäjän avautumiseen.
• Venäjälle tehtävän lähetystyön määrän voi sanoa suorastaan räjähtäneen tuolloin. Kommunismi nähtiin pimeänä voimana ja jokainen kirkko halusi viedä sinne omaa sanomaansa, kirkkososiologian dosentti Maija Penttilä taustoittaa puhelimessa.
Hän on tutkinut väitöskirjassaan ensimmäisen jälkikommunistisen sukupolven suhdetta uskontoon. Ennen Neuvostoliiton romahdusta uskonnot oli ajettu Venäjän alueella hyvin ahtaalle. Maan tuhatvuotinen ortodoksinen perinne koettiin vanhan vallan pönkittäjänä ja aivan viimeisiin vuosiin asti uskonnonvapaus oli maassa lähinnä nimellistä.
Sitten kaikki muuttui. Kommunismi-identiteetin kuolema jätti yhteiskuntaan ammottavan aatteellis-hengellisen tyhjiön.
• Yhtäkkiä kaikki oli sallittua. Se oli todella villiä aikaa Venäjällä. Moniarvoisuus koettiin pelottavana, koska siihen ei oltu kasvettu. Ihmiset etsivät uskonnoista selkeitä vastauksia ja voimakasta johtajaa, Penttilä kuvailee.
Tuohon markkinarakoon iskivät lähetystyöntekijät, kaikella kutsumuksensa kiihkolla.
Mutta jälleen kerran – miten tämä tarkalleen ottaen liittyy lappilaisen alakoulun alennustilaan?
Siten, että muuan rovaniemeläissyntyinen mies löysi yllättäen kutsumuksensa vieraillessaan kommunistisen järjestelmän rujoilla raunioilla, murmanskilaisessa lastenkodissa maaliskuussa 1998.
Mutta kuka hän on?

Johtolanka 3: Murtunutsydäminen mies

Mysteerimiehen henkilöllisyys selviää, kun soitan Rovaniemen kaupungille ja tiedustelen, kuka osti koulukiinteistön opetustoiminnan lakattua.
Torvisen Raimo.
Mutta kuka on Torvisen Raimo? Rovaniemeläiset tuttavat kuvailevat miestä omintakeiseksi hahmoksi; hyväntahtoiseksi ja heittäytyväksi lähetystyöntekijäksi, joka kohtasi hankkeissaan myös vastoinkäymisiä.
• Raimolla oli isot haaveet, helluntaiseurakunnan pastori Esa Pikkumäki kiteyttää.
Haluan ehdottomasti puhua Raimon kanssa. Kuulla hänen suurista haaveistaan.
Mutta mies ei asu enää Rovaniemellä, enkä löydä häntä numerotiedustelusta. Onneksi eräältä vanhalta tutulla on hänen numeronsa. Petyn, kun mysteerimiehemme ei vastaa puhelimeen eikä tekstiviestiin.
Ai niin, mutta mehän elämme 2010-lukua! Jäljitän Raimon Facebookista ja kirjoitan hänelle viestin.
Hiljaisuus jatkuu.
Olen jo vähällä luopua toivosta, tai oikeastaan Raimosta, kun tämä vihdoin ottaa yhteyttä. Mies osoittautuu, ainakin puhelimessa, juuri sellaiseksi kuin häntä on kuvailtu.
Ääni käy liikutuksesta paksuksi, kun mies palaa muistoissaan sinne, mistä kaikki alkoi; 1990-luvun lopun Venäjälle. Raimo toimi jo tuolloin lähetystyöntekijänä, auttoi muun muassa Venäjän juutalaisia siirtymään Suomen kautta Israeliin.
Vasta tulkki-työparin järjestämä vierailu murmanskilaiseen lastenkotiin kuitenkin kirkasti miehelle, mihin hänen kuuluu lähetystyöntekijän urallansa keskittyä.
• Lastenkodissa asuvat lapset oli jätetty heitteille. Osa oli kokenut todella traumaattisia asioita. Silti he tulivat syliin ja halasivat. Heillä oli valtavasti rakkautta annettavanaan ja valtava rakkauden jano. Se mursi minun sydämeni, mies kertoo.
Vuonna 2005 Raimo osti kotiseudultansa, Rovaniemen maalaiskunnalta vanhan, mutta toimintakuntoisen kyläkoulun. Kauppahinta oli huokeat 5000 euroa, mutta öljylämmitteinen talo oli kallis pidettävä.
Seuraavan kahden vuoden aikana Raimo järjesti koulun tiloissa neljä venäläisille lapsille ja nuorille suunnattua kesäleiriä, joilla opetettiin kristinuskon perusteita ja ihmeitä – muun muassa lapsievankelista Jussi Heikki Havukaisen tarinaa.
Kullakin leirillä oli noin 40 osallistujaa, iältään 7–17-vuotiaita. Viikon mittainen leiri oli lapsille ilmainen; Raimon perustama Barents Missio -yhdistys ja sen yksityiset rahoittajat hoitivat kustannukset ja huolehtivat viisumeista.
Raimon suurimpana unelmana oli perustaa kouluun venäläisten lapsityöntekijöiden koulutuskeskus. Haave ei kuitenkaan koskaan toteutunut.
Toiminta tyrehtyi, kun avioero sekä muut henkilökohtaiset kriisit ja rahojen loppuminen veivät herkältä mieheltä voimat. Rakennuksesta tuli lähinnä materiaalivarasto, jonka paikallinen nuoriso ja rikolliset sittemmin valtasivat itselleen ja tuhosivat.
• Se oli mulle valtava pettymys. Eikä vain pettymys, vaan häpeä ja tappio hengellisessä työssä. Meni monta vuota ennen kuin sisäistin, ettei se ollut yksin minun syyni, Raimo muistelee.
Tällä hetkellä mies asuu Honkajoella ja tekee Toivon tähti -yhdistyksen kautta lähetystyötä muun muassa eripuolilla Baltiaa. Mies on vihdoin oppinut säästämään itseään.
• Pidän tarkoin huolen siitä, että mulla on lepoaikaa, jotta pysyn terveenä, hän virkkoo kuulostaen varsin tyytyväiseltä.
Mutta huomaan, että unelma lappilaisen kyläkoulun valjastamisesta jumalan palvelukseen elää Raimossa yhä.
Puolittain itsekseen mies pohdiskelee, millaisia panostuksia rakennuksen kunnostaminen vaatisi. Hän muistelee haaveksivasti, kuinka tukevat talon kaksinkertaiset kiviseinät olivatkaan.
Niin tukevat, että niiden sisällä kestäisi tehdä ihmeitä.
Raimo ei kuitenkaan omista taloa enää. Se kuuluu nyt jollekin toiselle.

Jaatilansaaren kurssikeskus

Rukoushuone

Opettajien asunnot

Ylläolevissa kuvissa näkyy ensivaiheen vahingon teot- Mutta myös se, kuka on asialla. Paholainen on niin voitonriemuinen, ettei voi olla jättämättä puumerkkiään. Viisisakarainen tähti ja luku 666 kertovat kaiken, verenpunaisella valuvalla maalilla maalattu. Paholainen on halunnut tuhota sen työn jota olen tehnyt Herralle, osin on onnistunutkin, mutta lopullinen voitto on Herran.

Mies ja Vaimo

 

HERRAN NIMI JA HENGEN TULI – HÄNEN RAKKAUTENSA SEURAKUNTANSA YLLÄ, JEESUKSEN OLLEN SEURAKUNNAN PÄÄ

Efesolaiskirje 5:22-24 ”Vaimot, olkaa omille miehillenne alamaiset niinkuin Herralle; sillä mies on vaimon pää, niinkuin myös Kristus on seurakunnan pää, hän, ruumiin vapahtaja. Mutta niinkuin seurakunta on Kristukselle alamainen, niin olkoot vaimotkin miehillensä kaikessa alamaiset.”

Laulujen laulu 8:6 ”Pane minut sinetiksi sydämellesi, sinetiksi käsivarrellesi. Sillä rakkaus on väkevä kuin kuolema, tuima kuin tuonela on sen kiivaus, sen hehku on tulen hehku, on Herran liekki.”

—————–

HERRAN nimi ”Jah” ja ”liekki/tuli” ovat sisällä oikeassa avioliittojärjestyksessä, jossa aviomies on aviovaimon yllä, suojana ja turvana – ja aviovaimo oikeassa rakkaudessa mieheensä kuuliainen miehelleen.

Tässä samassa on Paavalin mainitsema salaisuus Messiaasta ja morsiamesta, eli HÄNEN verellään ostamastaan seurakunnasta (lunastettu koko Israel ja pelastuneet kansat). HERRAN nimi ja Pyhän Hengen tuli ovat Jeesuksen herruudessa, olla seurakunnan Pää ja auktoriteetti – ja näin tuovat HERRAN voiman seurakunnan keskelle.

JHWH – ”Jeesus nasaretilainen, juutalaisten kuningas”

Ristille oli kirjoitettu Jeesuksen/Jeshuan kuoleman syy hepreaksi, kreikaksi ja latinaksi: ”Jeesus nasaretilainen, juutalaisten kuningas”, se on hepreaksi: ”Jeshua HaNatzri VeMelech HaJehudim”. Alkukirjaimista muodostuu (oikealta vasemmalle) יהוה JHVH eli Jumalan nimi. Siksi ylipapit närkästyivät ja ja halusivat muuttaa kirjoituksen. Pilatus sanoi: ”Minkä kirjoitin, sen kirjoitin.” – Kolmen päivän, kolmen yön kuluttua, samaan aikaan, kun ohrasadon esikoislyhde heilutettiin Jerusalemin temppelissä, hauta oli tyhjä. Kuningas oli ylösnoussut ”esikoisena kuolemaan nukkuneista.”

Kielten sekoitus kansojen hajaannus maan jakaantuminen

 

Uskovien keskuudessa on erilaisia käsityksiä siitä milloin maan jakaantuminen  on tapahtunut (nykyisten mannerten syntyminen). Jotkut sanovat maan jakaantuneen vedenpaisumuksessa, toiset sanovat maan jakaantuneen Pelegin aikana, joka syntyi 101 vuotta vedenpaisumuksen jälkeen.

Kun tutkimme Raamattua, niin Raamatun sana todistaa, että vedenpaisumuksen aikana ei tapahtunut maan jakautumista (mannerten syntymistä). Raamattua tutkimalla näemme myös sen ettei Pelegin aikainen maan jakaantuminen tarkoittanut kielten sekoittamista ja kansojen hajaannusta, kuten jotkut väärin opettavat. Raamattu todistaa kiistattomasti, että maan jakautuminen (mannerten syntyminen tapahtui) Pelegin aikana.

1 Moos 10:1 ¶ Tämä on kertomus Nooan poikien, Seemin, Haamin ja Jaafetin, suvusta. Heille syntyi poikia vedenpaisumuksen jälkeen.

Ensimmäinen todiste maan jakaantumisesta Pelegin aikana on 1 Moos 10 luvun sukuluettelo.  Raamattu kertoo 1 Moos 10 luvussa Nooan poikien Seemin, Haamin ja Jaafetin, suvuista vedenpaisumuksen jälkeen.

Kun tutkimme Nooan poikien sukuluetteloa, niin kaikkien Seemin jälkeläisten nimet ovat lähes poikkeuksetta hepreankielisessä muodossa. Haamin ja Jaafetin jälkeläiset ovat toisen sukupolven jälkeen melkein kokonaan vierasperäisiä nimiltään.

1 Moos 10:32 Nämä olivat Nooan poikien heimot sukukuntiensa ja kansakuntiensa mukaan; ja niistä haarautuivat (parad) kansat maan päälle vedenpaisumuksen jälkeen.

Gen 10:32 These are the mishpechot of the Bnei Noach, after their toldot, in their Goyim; and by these were the Goyim divided/separated (parad) in ha’aretz after the mabbul. (Orthodox Jewish Bible – OJB)

1 Moos 10 luku kertoo Nooan poikien suvusta vedenpaisumuksen jälkeen. Luku päättyy alkutekstin mukaan sanoihin ja niistä erottautuivat (parad) kansat maan päälle vedenpaisumuksen jälkeen. Luku 10 kertoo Seemin, Haamin ja Jaafetin jälkeläisistä ja 1 Moos 11 luku jatkaa siitä mihin luku 10 päättyi.

Huomioitavaa on se että 1 Moos 10:32 ei käytä sanaa palag, jota Raamattu käyttää 1 Moos 10:25:ssa kun se puhuu maan jakaantumisesta.  1 Moos 10:32 käyttää sanaa parad kun maan kansat hajaantuivat vedenpaisumuksen jälkeen. Raamattu ei tässäkään kohden yhdistä maan jakaantumista vedenpaisumukseen, vaan sanoo kansojen hajaantumisen tapahtuneen vedenpaisumuksen jälkeen.

Itse asiassa Raamattu ei missään kohden sano maan jakaantumisen tapahtuneen vedenpaisumuksessa. Jos se olisi tapahtunut vedenpaisumuksessa, niin uskoisin Raamatun kertovan siitä, koska se oli todella merkittävä tapahtuma. Raamatussa ei ole kuitenkaan yhtään kohtaa, jossa viitataan tai sanotaan maan jakaantumisen tapahtuneen vedenpaisumuksessa. Raamattu ei sano siitä mitään, koska maan jakaantuminen ei tapahtunut vedenpaisumuksessa. Raamattu sanoo maan jakaantumisen (mannerten syntyminen) tapahtuneen Pelegin aikana, ei vedenpaisumuksessa.

Miksi Raamattu käyttää 1 Moos 10:25:ssa eri hepreankielen sanaa kuin kohdat, jotka puhuvat kansojen hajaannuksesta? Yksinkertaisesti siitä syystä, koska 1 Moos 10:25:ssa tapahtui mannerten jakaantuminen ja muut kohdat puhuivat kansojen hajaantumisesta. Jos 1 Moos 10:25:ssa olisi kyse samasta asiasta kuin kansojen hajaannus, niin olisi johdonmukaista käyttää samaa sanaa tai sanaa, joka vastaa hajaantumista. Sen sijaan 1 Moos 10:25 käyttää sanaa palag, joka tarkoittaa jakamista ja jakaantumista, joka on yhdistetty alkutekstissä maahan, ei ihmisiin tai kansoihin. Raamattu yhdistää maan jakaantumisen selkeästi Pelegin aikaan.

1 Moos 11:
1 ¶ Ja kaikessa maassa oli yksi kieli ja yksi puheenparsi.
2 Kun he lähtivät liikkeelle itään päin, löysivät he lakeuden Sinearin maassa ja asettuivat sinne.
3 Ja he sanoivat toisillensa: ”Tulkaa, tehkäämme tiiliä ja polttakaamme ne koviksi”. Ja tiiltä he käyttivät kivenä, ja maapihkaa he käyttivät laastina.
4 Ja he sanoivat: ”Tulkaa, rakentakaamme itsellemme kaupunki ja torni, jonka huippu ulottuu taivaaseen, ja tehkäämme itsellemme nimi, ettemme hajaantuisi yli kaiken maan”.
5 ¶ Niin Herra astui alas katsomaan kaupunkia ja tornia, jonka ihmislapset olivat rakentaneet.
6 Ja Herra sanoi: ”Katso, he ovat yksi kansa, ja heillä kaikilla on yksi kieli, ja tämä on heidän ensimmäinen yrityksensä. Ja nyt ei heille ole mahdotonta mikään, mitä aikovatkin tehdä.
7 Tulkaa, astukaamme alas ja sekoittakaamme siellä heidän kielensä, niin ettei toinen ymmärrä toisen kieltä.”
8 Ja niin Herra hajotti
( puvts – hajottaa, hajaannus) heidät sieltä yli kaiken maan, niin että he lakkasivat kaupunkia rakentamasta.

1 Moos 11 kertoo kuinka vedenpaisumuksen jälkeen kaikessa maassa (yksi iso manner) oli yksi kieli ja puhe, sillä Jumala ei ollut vielä sekoittanut kieliä ja hajottanut heitä yli kaiken maan. Raamattu sanoo 1 Moos 11:7,8 kohdissa, että Herra ensin sekoitti heidän kielensä ja sen jälkeen hajotti heidät yli kaiken maan.

Nyt kun katsomme 1 Moos 10 lukua, niin näemme että kielten sekoitus vedenpaisumuksen jälkeen tapahtui hyvin pian, sillä Haamin ja Jaafetin jälkeisille ilmestyi toisessa sukupolvessa vierasperäisiä nimiä. Tämä tarkoittaa sitä, että kielten sekoitus ja kansojen hajaannus tapahtui heti Seemin, Haamin ja Jaafetin jälkeläisten toisen sukupolven aikana. Seem jälkeläiset ovat lähes kaikki hepreankielisiä.

Raamatun todistuksen mukaan hepreankieli oli ainoa puhuttu kieli vedenpaisumuksen jälkeen ennen kuin Jumala sekoittui kielet Baabelissa. Uskon hepreankielen olevan maailman ensimmäinen kieli, jota Aatami ja Eeva puhuivat paratiisissa ja sitä kautta se kulkeutui Nooan päiviin asti ja hänen jälkeläisilleen.

Kielten sekoituksen jälkeen tuli uusia kieliä sekä vierasperäisiä nimiä. Koska Haamin ja Jaafetin jälkeisten nimiin alkoi ilmaantua vierasperäisiä sanoja toisen sukupolven aikana, niin se todistaa kielten sekoituksen alkaneen silloin. Peleg syntyi Seemin jälkeläisten neljännen sukupolven aikana, eli selvästi myöhemmin kuin Seemin veljien Haamin ja Jaafetin toinen sukupolvi.

Sukuluettelo ja vierasperäiset nimet todistavat ettei kielten sekoitus, kansojen hajaannus ja maan jakaantuminen ole sama asia, kuten jotkut uskovat väärin opettavat.

1 Moos 10:
2 Jaafetin pojat olivat Goomer, Maagog, Maadai, Jaavan, Tuubal, Mesek ja Tiiras.
3 Ja Goomerin pojat olivat Askenas, Riifat ja Toogarma.
4 Ja Jaavanin pojat olivat Elisa, Tarsis, kittiläiset ja doodanilaiset;
5 heistä haarautuivat (parad) pakanoiden saarten (iy – kuiva maa, alue, rannikko, saari) asukkaat maittensa, eri kieltensä, heimojensa ja kansakuntiensa mukaan.

Raamattu todistaa kielten sekoittumisen sekä kansojen hajaannuksen tapahtuneen ennen Pelegin syntymää. 1 Moos 10 luku sanoo alkutekstin mukaan, että Jaafetin pojan Jaavanin jälkeläisistä pakanoiden alueilla asukkaat erottautuivat maittensa, eri kieltensä, heimojensa ja kansakuntien mukaan. Jaafetin jälkeläisten toinen sukupolvi puhui jo vieraita kieliä, koska oli tapahtunut kielten sekoitus sekä kansojen hajaannus, jonka seurauksen he asuivat omilla alueillaan ja maillaan.

Jaavanin pojat Elisa, Tarsis, kittiläiset ja doodanilaiset olivat Jaafetista toisen sukupolven jälkeläisiä. Alkutekstin mukaan 1 Moos 10:5 sanoo, että Jaafetin jälkeläisten toinen sukupolvi erottautui asumaan heimojensa ja kansakuntien sekä eri kieltensä mukaan. Raamattu sanoo eri kielten tulleen maailmaan Jaafetin jälkeläisten toisen sukupolven aikana, ei Pelegin aikana, joka oli Seemin jälkeläisten neljättä sukupolvea.

1 Moos 10:
6 ¶ Ja Haamin pojat olivat Kuus, Misraim, Puut ja Kanaan.
7 Ja Kuusin pojat olivat Seba, Havila, Sabta, Raema ja Sabteka. Ja Raeman pojat olivat Saba ja Dedan.
8 Ja Kuusille syntyi Nimrod. Hän oli ensimmäinen valtias maan päällä.
9 Hän oli mahtava metsämies Herran edessä. Siitä on sananparsi: ”Mahtava metsämies Herran edessä niinkuin Nimrod”.
10 Ja hänen valtakuntansa alkuna olivat Baabel, Erek, Akkad ja Kalne Sinearin maassa.
11 Siitä maasta hän lähti Assuriin ja rakensi Niiniven, Rehobot-Iirin ja Kelahin,
12 sekä Resenin Niiniven ja Kelahin välille; se on tuo suuri kaupunki.
13 Ja Misraimille syntyivät luudilaiset, anamilaiset, lehabilaiset, naftuhilaiset,
14 patrokselaiset, kasluhilaiset, joista filistealaiset ovat lähteneet, sekä kaftorilaiset.
15 ¶ Ja Kanaanille syntyivät Siidon, hänen esikoisensa, ja Heet,
16 sekä jebusilaiset, amorilaiset, girgasilaiset,
17 hivviläiset, arkilaiset, siiniläiset,
18 arvadilaiset, semarilaiset ja hamatilaiset. Sittemmin hajaantuivat ( puvts – hajottaa, hajaannus) kanaanilaisten heimot.
19 Ja kanaanilaisten alue ulottui Siidonista Gerariin päin aina Gassaan asti sekä Sodomaan, Gomorraan, Admaan ja Seboimiin päin aina Lesaan asti.
20 Nämä olivat Haamin pojat heimojensa, kieltensä, maittensa ja kansakuntiensa mukaan.

Kun tutkimme Haamin jälkeläisten sukukuntia, niin huomaamme, että Haamin pojan Kaanaanin jälkeläiset toisessa sukupolvessa Haamista olivat Siidon, Heet, sekä jebusilaiset, amorilaiset, girgasilaiset, hivviläiset, arkilaiset, siiniläiset, arvadilaiset, semarilaiset ja hamatilaiset.

Raamattu sanoo Haamin jälkeläisten toisen sukupolven hajaantuneen asumaan heimojensa, kansakuntien, maittensa ja kieltensä mukaan. Raamattu sanoo kielten sekoituksen ja kansojen hajaannuksen tapahtuneen Haamin jälkeläisten toisen sukupolven aikana.

Peleg oli Seemin jälkeläinen neljännessä polvessa. Seemin, Haamin ja Jaafetin jälkeläiset syntyivät hyvin samanaikaisesti. Koska Raamattu ilmoittaa niin Haamin kuin Jaafetin toisen polven jälkeläisten asuneen omilla alueillaan ja puhuneen eri kieliä, niin se tarkoittaa Baabelin sekoituksen tapahtuneen Seemin, Haamin ja Jaafetin toisen sukupolven jälkeläisten aikana. Peleg syntyi vasta neljännessä sukupolvessa, eli silloin kun kansat olivat jo hajaantuneet ja puhuivat eri kieliä.

1 Moos 10:
22 Seemin pojat olivat Eelam, Assur, Arpaksad, Luud ja Aram.
23 Ja Aramin pojat olivat Uus, Huul, Geter ja Mas.
24 Arpaksadille syntyi Selah, ja Selahille syntyi Eeber.
25 Ja Eeberille syntyi kaksi poikaa: toisen nimi oli Peleg, sillä hänen aikanansa jakaantuivat
(palag) maan (erets) asukkaat, ja hänen veljensä nimi oli Joktan.

Gen 10:25 And unto Eber were born two sons; the name of the one was Peleg; for in his days was the earth (erets) divided (palag); and his brother’s name was Joktan. (Jewish Publication Society Bible – JPS)

Juutalaisten hepreasta englantiin kääntämä Raamattu kääntää tarkasti alkutekstin mukaan 1 Moos 10:25 kohdan sanoen: toisen nimi oli Peleg; sillä hänen aikanansa (päivinänsä) maa jakaantui. Raamatunkäännös 33/38 kääntää jakeen väärin, sillä kyse ei ole maan asukkaiden jakaantumisesta, vaan maan jakaantumisesta (mannerten jakaantuminen).

Jotkut uskovat tiedemiehet sanovat 1 Moos 10:25:n tarkoittavan kielten sekoitusta ja kansojen hajaannusta, ei maan jakaantumista (mannerten syntyminen). He perustelevat väitteensä, sillä että vain vedenpaisumus voi saada aikaan mannerten syntymisen, eikä historiasta löydy tieteellistä havaintoa vedenpaismuksen jälkeisestä suurtuhosta kuten mannerten syntyminen olisi.

Kun tutkimme Raamatun ilmoitusta, niin se kertoo tarkasti maan jakaantumisen ajankohdan. Jos seuraamme tiettyjen uskovien tiedemiesten ilmoitusta, joka asettaa maan jakaantumisen vedenpaisumuksen kohtaan, niin silloin erehdymme maan jakaantumisen ajankohdasta. Uskovien tulee uskoa Raamatun sanan totuutta ja totuuteen perustuva tiede tulee samaan lopputulokseen kuin Raamatun sana. Silloin kun tiede on erehtynyt ja jos uskomme virheellistä tieteeseen perustuvaa ilmoitusta, niin emme kykene näkemään Raamatun sanan selkeätä ilmoitusta.

Tieteen tulee ojentautua Raamatun sanan mukaan, eikä niin että virheellinen tieteellinen teoria tai päätelmä ohjaisi Raamatun sanan ymmärtämistä. Raamattu sanoo uskon syntyvän Jumalan sanan kautta ja oikea ymmärrys Raamatun sanaan voi tulla vain Raamatun oman ilmoituksen kautta, ei minkään muun kautta.

Hepreankielen Peleg tarkoittaa jakaminen, jakaantuminen, joki, kanava sekä maanjäristys. Joidenkin hepreankielen tuntijoiden mukaan peleg sana merkitsee myös vesikanavan kautta jakaantumista. Peleg sanan hepreankielen juurisana on palag, joka tarkoittaa jakaa, jakaantua. Arameankielen sana pelag tarkoittaa jakamista.

Kun tutkimme Raamatun sanan ilmoitusta 1 Moos 10 ja 11 luvuista, niin kohdissa joissa puhutaan kansojen hajaantumisesta käytetään hepreankielen sanoja puvts (hajottaa, hajaannus) ja parad (eroittaa). Raamattu ei käytä kansojen hajaannuksesta sanaa peleg, joka tarkoittaa jakaantumista. Peleg sanan hepreankielinen merkitys paljastaa, että Pelegin aikana tapahtui maan jakaantuminen (mannerten syntyminen).

Peleg sanan merkityksestä jakaantua, joki, kanava sekä maanjäristys voidaan vetää täysin perusteltu johtopäätös siitä, että Pelegin aikana Jumala jotenkin sai aikaan maan jakaantumisen (mannerten syntyminen), sillä kun asettaa Peleg sanan merkitykset yhteen, niin tapahtuu maanjäristys, joka aiheuttaa maan jakaantumisen, jossa vedet erottavat mantereet toinen toisistaan. Tällainen tulkinta on linjassa 1 Moos 10 ja 11 lukujen todistuksen kanssa.

Tämä tarkoittaa sitä, että Pelegin aikana tapahtui maan jakaantuminen. Raamatun ilmoitus on todella selkeä 1 Moos 10 ja 11 lukujen perusteella siitä että Pelegin aikana maa jakaantui, ei maan asukkaat. Maan asukkaat olivat hajaantuneet ennen Pelegin syntymistä, kuten Raamattu sen todistaa selkeästi ja kiistattomasti.

Jos etsimme tieteellisestä näkökulmasta katsottuna vedenpaisumuksen jälkeisiä tuhon merkkejä, niin voi olla ettei sellaisia löydy. Ymmärrän sen että moni voi uskoa selkeää Raamatun ilmoitusta vasta sitten, jos vedenpaisumuksen jälkeen löytyy joitakin suurkatastrofin merkkejä. Luonnollisen ymmärryksen mukaan mannerlaattojen liikkumisen tapahduttua maanjäristyksen kautta mantereiden syntyessä täytyisi seurata sellaiset tsunamiaallot, jotka pyyhkisivät maan ylle tuhoten lähes kaiken elämän maan päältä.

Kun emme ajattele luonnollisen ja lihallisen ymmärryksen mukaan, vaan hengellisesti uskoen Jumalan sanaan, niin voimme ymmärtää tämänkin asian ilman ristiriitoja. Jumala lupasi ettei Hän vedenpaisumuksen jälkeen hukuta enää maapalloa vedellä. Tämä tarkoittaa sitä, että Kaikkivaltias Jumala osaa ja kykenee maanjäristyksen kautta tai muulla tavalla tekemään yhdestä isosta supermantereesta seitsemän erillistä manteretta, niin ettei siitä aiheudu vedenpaisumuksen kaltaista tai muunlaista suurtuhoa, joka vaarantaisi elämän maapallolla.

Jotkut uskovat tiedemiehet opettavat kansojen hajaannuksen tapahtuneen maasiltoja pitkin pienimuotoisen jääkauden aikana vedenpaisumuksen jälkeen ja sen seurauksena. He sanovat merenpinnan olleen vedenpaisumuksen jälkeen paljon alempana kuin nykyisin, josta seurasi pienimuotoinen jääkausi. Tämän teorian mukaan maan navoilla oli paljon jäätä ja alhainen merenpinta olisi paljastanut maasillat, jotka yhdistävät mantereita. Teorian mukaan ihmiset ja eläimet olisivat siirtyneet maasiltoja pitkin eri mantereille. Kun pienimuotoinen jääkausi (ei koko maailmaa peittävä) olisi päättynyt ja jää olisi sulanut sekä merenpinta noussut, niin vesi olisi peittänyt maasillat.

En usko tuota teoriaa, sillä se on vastoin Raamatun sanan ilmoitusta. Itse uskon Raamatun sanan ilmoitukseen, enkä pyri ymmärrykseni kautta ymmärtämään miten se kaikki tapahtui käytännössä. Raamatun sanan kiistattoman todistuksen mukaan se tapahtui Pelegin aikana ja minä uskon sen mitä Raamattu ilmoittaa.

”Perinteinen” (monet uskovat) näkemys sanoo Pelegin aikaisen maan jakaantumisen olleen sama asia kuin kielten sekoitus ja kansojen hajaannus. He perustelevat väitteensä sanomalla, koska hajaannus tapahtui melko pian Pelegin syntymisen jälkeen, niin hänen isänsä antoi nimen, joka muistutti kansojen hajaannuksesta.

Tämäkin väite on epäraamatullinen, koska Raamatun sanan mukaan Seemin, Haamin ja Jaafetin jälkeläisten toisen sukupolven aikana tapahtui kielten sekoitus ja kansojen hajaannus. Peleg syntyi vasta neljännessä sukupolvessa. Sekin tulee ymmärtää, että Seemin jälkeläiset uskoivat Raamatun Jumalaa ja näin Jumala vaikutti, että Eber antaisi pojalleen nimen Peleg, koska hänen aikanansa maa jakaantui (mannerten syntyminen).

Peleg sana ei tarkoita hajaannusta, vaan jakaantumista, jossa vesi erottaa asioita toisistaan. Tämänkin valossa edellä oleva nimiteoria kumoutuu.

1 Ch 1:19 And unto Eber were born two sons: the name of the one was Peleg; for in his days the earth (erets) was divided (palag); and his brother’s name was Joktan. (JPS)

2 Kor 13:1 Kolmannen kerran minä nyt tulen teidän tykönne. Kahden tai kolmen todistajan sanalla on jokainen asia vahvistettava.

Ensimmäisen aikakirjan ensimmäinen luku tuo esille alkutekstin mukaisesti, että maa jakaantui (mantereet syntyivät) Pelegin aikana. Ensimmäisen aikakirjan todistus on identtinen 1 Moos 10:25:n kanssa. 1 Aik 1:19 käyttää täysin samoja sanoja 1 Moos 10:25:n kanssa. Jos kyseessä olisi ollut kansojen hajaannus, eikä maan jakautuminen, niin 1 Aik 1:19 ei olisi voinut käyttää täysin samoja sanoja 1 Moos 10:25:n kanssa, sillä Raamatun sanan mukaan jokainen asia on vahvistettava kahden tai kolmen todistajan sanan kautta. 1 Aik 1:19 vahvistaa maan jakaantuneen Pelegin aikana.

Tämän asian ymmärtämistä helpottaa, jos ymmärtää 1 Moos 10 ja 11 lukujen tapahtumat, eikä sekoita niitä yhdeksi ja samaksi ilmoitukseksi, joka alkaa luvusta 10 ja päättyy lukuun 11. Jumala kuvaa sanassaan asioita joissakin kohtaa hyvin samalla tavalla kuin luomiskertomusta. 1 Moos 1 luku kertoo luomisen järjestyksen ja 1 Moos 2 luku kertoo yksityiskohtaisemmin luomisesta. Kyse ei ollut kahdesta erilaisesta luomisesta, eikä siitä että 1 Moos 2 luvussa olisi jatkettu 1 Moos 1 luvun tapahtumien kertomista asiajärjestyksessä  1  Moos 2 luku kertoo 1 Moos 1 luvun yksityiskohdista.

Samalla tavalla Raamattu kertoo kielten sekoituksesta sekä kansojen hajaannuksesta. 1 Moos 10 luku kertoo kuinka kielten sekoitus ja kansojen hajaannus tapahtui Seemin, Haamin ja Jaasefetin jälkeläiset toisen sukupolven aikana. 1 Moos 11 luku kertoo yksityiskohtia miksi Jumala sekoitti kielet ja ajoi kansat hajaannukseen. Peleg oli Seemistä neljättä sukupolvea, jolloin kielten sekoitus ja kansojen hajaannus oli jo tapahtunut. Tämä tulee selkeästi esille Raamatun sanan ilmoituksesta.

Raamatun ilmoituksen mukaan vedenpaisumuksen jälkeen Seemin, Haamin ja Jaafetin jälkeläisten toisen polven aikana (Nooasta kolmas polvi) tapahtui kielten sekoitus ja kansojen hajaannus. Seemin jälkeläinen Peleg oli Seemin jälkeläinen neljännessä polvessa (Nooasta viides sukupolvi). Kansoilla maan päällä oli aikaa kolmen sukupolven ajan levittäytyä kaikkialle maailmaan, niin että kansat tulisivat asuttamaan Aasian, Afrikan, Pohjois-Amerikan, Etelä-Amerikan, Euroopan ja Australian mantereita Pelegin aikana, jolloin tapahtui maan jakaantuminen (mannerten syntyminen).

Maan kansoilla oli kielten sekoittamisen sekä kansojen hajaantumisen jälkeen aikaa noin 200 vuotta (ja vähän yli) hajaantua kaikkialle maailmaan ennen kuin maa jakaantuisi (mannerten syntyminen). 200 vuotta riittäisi varsin hyvin kansojen vaellukselle koko yhden ja ison supermantereen asuttamiseen, niin että ihmiset tulisivat asumaan erossa toisistaan eri mantereilla maan jakaantumisen jälkeen, joka tapahtui Pelegin aikana.
Petri Paavola